Gå til innhold
☰ Meny

Skjønner ingen ting


Hei Skjønner ingen ting! Livet mitt er som en berg å dalbane, med høye topper og lave bunner. Det er som to forskjellige liv.

På den ene siden har jeg verdens beste familie, gode venner, går på en bra skole, å alt ellers er liksom bra.

Mens på den andre siden ligger jeg her helt livløs på rommet mitt. Ingen grunn til å leve. Har ikke funnet noen mening med livet, ingen å leve for. Bortsett fra Gud da. Men føler ikke jeg gjør noe for han heller. Går ikke i kirken engang, selv om jeg egt vil.

Det har vert sån siden skolen stengte pga corona. Eller kanskje det alltid har vert der, men at det bare ble kraftig forsterket.

Så etter den bunnen, kom en kjempe topp. Jeg begynte på vgs, fikk mange nye venner, å ikke minst forelsket meg. Alle tegn pekte på at vi kom til å bli ilag, og jeg var så gla som jeg aldri har vert.

Men så gikk alt det også rett i dass. Vet ikke hvorfor, å igjen er jeg tilbake til å ikke skjønne noen ting.

Unnskyld for rotete spørsmål, for å vær helt ærlig vet jeg ikke egt va jeg spør om, men trengte noen å snakke med.



Hei kjære deg!

Det er leit å høre at du har det så tøft. Men fint du tok initiativ til å skrive til oss.

Det er mye som skjer både ute i verden med tanke på corona og hvordan det påvirker deg, og ellers i livet ditt som tenåring, ny skole, nye venner, forelskelse m.m. Det er ikke så rart at det kjennes som en berg og dalbane. Det er dessverre veldig vanlig å kjenne på liknende ting i disse corona + tenåringstider.

Les:  10 bibelvers til bruk i møte med korona / Velg Guds fred – ikke korona-frykt  

Det er litt vanskelig å være til god hjelp for deg når vi ikke kan få pratet skikkelig sammen, derfor vil vi anbefale deg å oppsøke noen voksne du kan snakke med. Det kan være helsesykepleieren på skolen eller helsestasjon for ungdom eller en voksen du stoler på i familien, vennekretsen eller i menigheten. Ikke vær redd for å dele tankene dine, for det gjør godt bare å få snakket med noen om det man tenker på og det kan hjelpe deg å forstå hvorfor ting går så opp og ned og gi deg noen gode perspektiver på livet. 

Det vi vil si til deg sånn generelt er at det du opplever nå dessverre er en vanlig del av det å vokse opp. Livet byr på mange utfordringer og går opp og ned i perioder. Vi kan oppleve store høyder med lykke og glede og dype daler med sorger, fortvilelse og tunge tanker. Dalene kan bli så dype og de vonde følelsene så sterke at man i øyeblikket ikke ser noe håp eller mening med å leve. Heldigvis går det an å komme seg opp av disse mørke dalene og igjen få oppleve gode dager og lykkelige stunder. Men så varierende kan livet være og det vil fortsette å veksle med større og mindre bølger. 

Vi vil også minne om at det finnes hjelpetjenester som er tilgjengelige hele døgnet hvis du skulle være så langt nede at du trenger å snakke med noen med en gang. En av disse tjenestene er Mental helse som har en egen hjelpetelefon, den er åpen 24 timer i døgnet, hele året. Telefon: 116 123. På mental helses chat-tjeneste sidetmedord.no kan du også dele tanker og følelser med andre brukere eller ansatte veiledere. Tjenesten er anonym.

Du sier at det har vært sånn siden skolen stengte pga Corona restriksjonene, og det er mange som har opplevd det på samme måte som du, at det har vært vanskelig å være mye isolert og alene og mer overlatt til eget selskap og egne tanker. Når du så opplevde du at dalen tok slutt og du besteg forelskelsens topp, ble det enda vondere når det gikk i stykker. Kjærlighetssorg er kjempevondt, men heldigvis går også det over, selv om det ikke føles sånn når det står på.

Les: Gira på en fyr som er sammen med venninne

Det er også vanlig at følelsene til tider lever sitt eget liv, selv om du med fornuften tenker at du har det kjempefint med fin familie, gode venner osv. 

Les: Deprimert, uten å vite hvorfor

Vi vil anbefale deg å se på de korte filmsnuttene som NRK TV har laget om livsmestring; Kort fortalt. De vil kunne hjelpe deg til å forstå hvordan tanker og kropp fungerer og påvirker hverandre og hvordan du selv kan påvirke følelsene gjennom å ta kontroll på tankene og handlingene dine.

For å hjelpe deg selv kan du begynne å øve deg på å bestemme over tankene dine slik at de ikke får lov til å stoppe opp og dvele ved det tunge og triste. Dersom du øver deg på å fokusere på hyggelige ting, det du får til, det som er bra i livet ditt, det du er takknemlig for, det du drømmer om og gleder deg til, vil det kunne påvirke humøret og følelsene dine. Det er også lurt å gjøre noe hyggelig hver dag, selv om du ikke føler for det. Ved å være fysisk aktiv og gjøre aktiviteter du liker, får du fokuset over på noe positivt. Ofte må man bare tvinge seg selv opp av sofaen og bort fra mobilen, nettbrett eller tv og velge tanker og handlinger som kan påvirke humøret positivt.

Du skriver at du har Gud, men at du føler du «ikke gjør noe for han heller». Husk at Han er en god Far som har omsorg for deg. Han vet hvordan du har det og du kan alltid komme til Han med alt du fortviler over. Det er godt å snakke med Han om alle ting. Han elsker deg ikke for det du gjør, men for den du er. Våg å hvile i at Han elsker deg, liker deg og setter pris på å være sammen med deg, også når du er langt nede, ja spesielt da har han ekstra omsorg for deg.

Les også:

Fins det mening med livet?  

Hva er poenget med å leve? 

Lykke til. 

 

Vennlig hilsen Guttogjente.no