Gå til innhold
☰ Meny

Vanskelig å si "Jeg elsker deg"


Hei. Jeg er en kristen jente på 22 som har vært sammen med kjæresten min i et halvt år nå. Jeg elsker han, og har veldig lyst å fortelle ham det. Jeg synes det er vanskelig, fordi jeg er redd for at han ikke kommer til å si det tilbake. Også synes jeg det er vanskelig å vite hvordan jeg skal si det. Jeg har ventet lenge nå på at han skal si det, men han sier det aldri. Jo lengre jeg venter, jo mer tenker jeg at han ikke elsker meg tilbake. Hvor lang tid inn i et forhold er det vanlig at det tar før man forteller kjæresten sin at man elsker dem? Har dere noen tips til hvordan man kan fortelle det?



Hei deg

Så fint at du spør! Det er et viktig – og samtidig sårbart tema du tar opp, som berører noe av det vakreste og mest sårbare i en kjæresterelasjon. Du setter ord på at kjærligheten din til han er så sterk at du ønsker å kommunisere dette med ordene «Jeg elsker deg». Du sier også at du har ventet på å høre de ordene fra han, men når de ikke kommer tenker du og gjerne frykter (?) at det kommer av at kjærligheten hans til deg ikke er gjensidig. Her vil vi si at den frykten er helt naturlig. Den er ikke farlig, men kan føles vond og vanskelig. Hvorfor? På grunn av sårbarheten i å elske. Du kan aldri styre eller tvinge et annet menneske til å elske deg, det må komme fritt fra den andre. Du kan ikke kontrollere utfallet.

Å elske er derfor å våge. Våge å være åpen og sårbar – våge å gi den andre muligheten til å såre deg, ved å ikke gjengjelde kjærligheten du har til han og dermed avvise deg. Men samtidig; ved å våge gir du også den andre muligheten til å bekrefte sin kjærlighet til deg, til å finne ut at det var så bra som du håpet på – og dermed styrke båndene til hverandre.

Du spør konkret om hvor lang tid inn i forholdet det er vanlig å fortelle at man elsker hverandre og tips om hvordan gjøre dette. Det enkle svaret er at dette er veldig ulikt fra forhold til forhold og fra erfaringsbakgrunnen den enkelte har. Noen gjør det nesten med en gang, og for andre kan det ta mange år å komme dit – uten at det nødvendigvis sier så mye om hvor sterk kjærligheten til den andre egentlig er.

Det kan være flere grunner til dette:

  • Ulik vekting av ord
    For noen skal det lite til før en bruker ordene «Jeg elsker deg». For andre er disse ordene så spesielle og nære, at en knapt tør å ta de i bruk, selv i situasjoner og i en relasjon der det for de fleste ville vært helt naturlig.
  • Vanskelig å sette ord på følelsene og det nære og sårbare
    For noen er det vanskelig å sette ord på så dype, nære og sårbare ting som en  ^  sterk kjærlighet til et annet menneske kan være. Kanskje en ikke har vært vant til det hjemmefra, eller kanskje en bare ikke har funnet en måte en selv er komfortabel med å ordlegge seg?
  • Ulike kjærlighetsspråk
    Du har kanskje hørt om eller lest boken «Kjærlighetens fem språk» av Gary Chapman? Essensen i denne er at vi har ulike måter vi foretrekker å gi og motta kjærlighet på. Ord er en av disse. De andre er fysisk kontakt, kvalitetstid, gaver og tjenester. Kanskje dere vektlegger betydningen av ord ulikt?
  • Kjærligheten er ikke gjensidig (frykten)
    Så kan det selvsagt handle om dette siste. Selv om det er vondt å oppdage er det verre at tiden går og dere ikke vet hvor dere har hverandre. Trygghet i relasjonen og hvor dere er viktig for at et sunt forhold skal vokse og blomstre. Viser det seg at den ene kjenner på en sterkere kjærlighet enn den andre, trenger ikke det bety at det ikke kommer til å gå. Kanskje det gir åpning for å snakke om hva som skal til for at dere kan få det bedre og komme til en mer gjensidig plass?

Hvordan fortelle den andre at «Jeg elsker deg»? Dette er også veldig forskjellig fra person til person og bare kreativiteten setter grenser egentlig. Under kommer likevel noen enkle tips som kan være nyttig:

  • Ta praten et tidspunkt dere har tid og er litt opplagt.
  • Tenk gjennom hvordan du tror han kunne likt å få høre det.
    Noen liker veldig godt når samtalen blir nær og intim, mens andre synes fort det kan bli litt klamt.
  • Finn en enkel og autentisk måte å innlede samtalen og si ordene du ønsker å si.
  • Gi han rom i samtalen til å respondere på sin måte.
    Blir du usikker på hva responsen betyr, si hvilken følelse du sitter med uten å anklage, og spør om han kan si litt mer.

Helt til sist vil jeg også gjerne si at som kristne tror vi på en stor og god Gud, som bryr seg om oss, også på dette området av livet. Han er en Far du alltid kan komme til, et fjell du kan stå støtt på – uansett. Du kan ha tillit til at Han kan bære deg både i gode og tøffe tider. Derfor kan du vite at han holder deg også når du tar steget ut og våger å gjøre deg sårbar overfor en som du elsker.

Håper det var et svar som kan hjelpe deg. Takk for spørsmålet og lykke til!

Les også. - Å elske er å være sårbar 

 

Med vennlig hilsene GuttogJente.no