Gå til innhold
☰ Meny

Hva er en transperson?


hei.En jente i klassen har i løpet av 9.klasse blitt mer guttete, klippet håret, har guttete stil og skiftet navn og bilde på facebook. Når sier hun at hun er trans. hvordan skal vi forholde oss tildet? skal vi bare gå med på å kalle henne med guttenavn og lat som om hun er gutt liksom...?Svar 23.08.2020

Hei og takk for spørsmålet!

Ordet trans brukes vanligvis om mennesker som opplever at de har en kjønnsidentitet som ikke stemmer med hvordan kroppen deres ser ut. I dette tilfellet dreier det seg altså om en elev i niende klasse som har jentekropp, men som nå har begynt å opptre som gutt og ønsker å ha et guttenavn. Det kan være mange årsaker til dette. I enkelte tilfeller kan det skyldes seksuelt misbruk eller andre traumer som gjør at personen opplever et sterkt ubehag knyttet til det kjønnet de er født som, andre ganger vet vi ikke hvorfor personen ikke er fortrolig med å være det kjønnet kroppen deres sier at de er.

Vi vet for lite om situasjonen til å si om denne eleven opplever en fase i livet med usikkerhet rundt egen kjønnsidentitet eller om det stikker så dypt at vedkommende hele livet har følt seg ubekvem med å være jente og heller ønsker å være gutt. Det er heller ikke vår oppgave å vurdere dette. De som opplever slike følelser har det ofte vanskelig. Det kan være tungt å bære på dette alene, men det kan også være vanskelig å gå offentlig ut og si at man definerer seg som trans slik som denne eleven i klassen din har gjort. Det er vanskelig å gi noe fasitsvar på hva som er riktig å gjøre i slike situasjoner, men alle mennesker fortjener å bli respektert og behandlet på en god måte.

Hvis du kjenner denne personen godt vil vi anbefale deg å være ærlig med at du synes dette er vanskelig å forholde seg til og at du er usikker på hvilket navn du skal bruke. Men husk at dette kan oppleves mye vanskeligere for denne personen enn for deg. Så hvis det betyr mye for personen at du bruker guttenavnet, kan du gjøre dette for personens skyld selv om du opplever det som unaturlig. Da handler det ikke om å late som om en jente egentlig er gutt, men mer om at du respekterer denne personen så mye at du velger å bruke det navnet personen ønsker å bruke om seg selv.

Med vennlig hilsen GuttogJente.no