Gå til innhold
☰ Meny
Fagdagen 2018: Mediedekning og godt oppmøte

Fagdagen 2018: Mediedekning og godt oppmøte

Fagdagen 2018 var en suksess. Mange mennesker dukket opp.  Det ble gode samtaler, og vi fikk tilbakemelding på at innholdet opplevdes relevant. Det er vi takknemlig for. Om ikke du var med i år håper vi å se deg neste år!

På Fagdagen 2018 ble flere av foredragene tatt opp som lydfiler. Vi håper å publisere noen av disse på Guttogjente.no i løpet av mars/april. Vi satte pris på at avisen Dagen var med oss på Fagdagen 2018. Avisen har publisert flere nyhetssaker knyttet til arrangementet. Mens vi arbeider med å få foredragene fra Fagdagen 2018 publisert på nettsiden, kan du få et lite inntrykk av arrangementet i teksten under. Den er hentet fra dekningen til Dagen. For å lese hele saken kan du klikke her.  

Møter mye uvitenhet om bibelsk sex

Unge spør og graver. På en fagdag om gudsbilde, sex og homofili jaktet ungdomsledere gode svar.

Da Tone Lise Gustavsen vokste opp, lette hun etter tydelige voksenpersoner som kunne si ting rett ut. Når folk spurte henne hva hun skulle bli, lød svaret: «Jeg skal bli en tydelig voksenperson». Fredag deltok hun på en fagdag i regi av nettsiden guttogjente.no i Oslo. Rundt 50 ungdomsledere deltok i håp om å få gode svar på vanskelige spørsmål. Gustavsen er pastor, foredragsholder og forkynner og har skrevet boken «Frihet og ren sex». Hun oppmuntret de fremmøtte til å tro at de har innflytelse og snakke tydelig om grenser – Lær barn og unge å sette en verdi på seg selv. Det som har verdi for oss, setter vi ofte grenser rundt, sa hun

Samlivsformer

Jeg dukker opp en snau time før fagdagen skal begynne. En av de første jeg treffer på er Liv Ingrid Grøtnes, som har arbeidet med unge i mange år. Hun ser fram til å få god, kristen undervisning – Det eneste vi fikk høre da jeg vokste opp var at vi skulle vente til ekteskapet med å ha sex. Det ble mye diskusjon om grenser og hva man kan kunne gjøre uten å trø utenfor Guds nåde. Fokuset lå på hva er synd, hva er nesten synd og hva er ikke synd. Det bli helt feil, mener hun I den lange pausen tar jeg en prat med Grøtnes, Jon Georg Fiske og Nils Deila Rivrud. Førstnevnte er ansatt i NLM region øst, mens Rivrud er der som privatperson. – Unge har mange spørsmål om samlivsformer, identitet og kjønn. De er usikre på egen identitet og om det er riktig med ulike samlivsformer forteller Fiske. Selv opplevde han at det skjedde en dreining i undervisningen om sex fra han var 13 til han var 19 år gammel. – Undervisningen endret seg fra å være veldig regelfokusert til å handle mer om holdninger. I løpet av videregående ble vi oppfordret til å resonnere over hvorfor det er viktig å vente med sex, hva ekteskapet er og hvor dypt en seksuell relasjon går. Etter hvert ble nettsiden guttogjente.no etablert. Der var det mye god veiledning. Jeg hørte blant annet undervisning av Sven Weum, som betydde mye for min egen del. Den handlet om persondannelse og bygging av identitet og verdi. Sånn sett har det vært en sunn utvikling, sier han.

Gjøre opp med Gud

Hva er det de unge vil snakke om? – I sjelesorgsamtaler handler det ofte om ting de har gjort, som de angrer på og ikke kan stå inne for på det seksuelle området, forteller Grøtnes. Tone Lise Gustavsen var inne på dette i sitt foredrag da hun snakket om risikoen ved å ligge med flere. - Det er ikke funnet opp kondom for sjelen din. Sjelen tar skade av uforpliktende sex, konstaterer hun. Fiske møter mye uvitenhet om sex i samtaler med unge. – Den opplæringen man har fått, har ofte blitt gitt gjennom den offentlige skolen, media og pornografi. Som kristne kommer vi med helt andre måter å se ting på. – Er det pinlig å snakke med unge om sex? – Nei. I mitt tilfelle skjer det som regel i gruppesamtaler. Min erfaring er at de unge sitter dønn alvorlig og hører på. Dette er et tema de tenker på og er opptatt av, og det virker som de tar det til seg. I spørsmålene i etterkant kommer det fram mange gode refleksjoner. Jeg opplever igjen og igjen at unge takker oss for at vi underviser om sex fra et annet perspektiv. For å lese resten av saken kan du lese Dagens nettsak her (abonnement).