Gå til innhold
☰ Meny

Kjønn og identitet


Min datter  er 12 år, hun har alltid vært feminin og lekt mye med gutta. Hun har plutselig funnet ut at hun vil være gutt..hvordan forholder jeg meg til det? Jeg har ALDRI sett antydning til at hun føler seg født i feil kropp og jeg blir litt fortvilet. Har selvfølgelig sagt at hun er like høyt elsket uansett. Jeg kjenner at dette er vanskelig å forstå, føler at det mest er en protest mot dollyjentene som hun ikke orker å la seg rive med av. Samtidig er det er mye i media om kjønnsidentitet i form av tv programmer og annen informasjon.Svar 23.08.2020

Hei og takk for henvendelse. Det er lett å forstå at du føler det fortvilet og usikker. Spørsmål om kjønnsidentitet stikker dypt, men dette er samtidig svært komplekst. Dessuten virker det til å være betydelig uenighet og usikkerhet i fagmiljøene. Det er ikke så vanskelig å se for seg at noen jenter som opplever seg som «guttejenter» i dagens kulturklima spør seg om de er «født i feil kropp». Da er det viktig å fastholde at jenter er svært forskjellige. Det er problematisk hvis samfunnet vårt lager jente-idealer (eller gutte-idealer) som fører til at selve kjønnsidentiteten blir truet.

Samtidig vet vi at noen mennesker virkelig har en sterk og ganske uforanderlig opplevelse av at de er «født i feil kropp». Om dette kan gjelde din datter, er det vanskelig for oss andre å være sikker på. Vi har jo ikke tilgang til hva som skjer inne i din datter. Derfor vil vi oppfordre deg til å holde en god dialog med din datter. Det er uansett viktig å ikke trekke noen raske slutninger om å være “født i feil kropp”. Vitenskapelig studier har vist at så mange som 80-95% av barna som før puberteten oppfyller kriteriene for “gender identity disorder” ikke lenger oppfyller disse kriteriene senere i tenårene (1).


Kanskje kan det også være en god ide å snakke med en helsesøster, en lege eller en psykolog. Uansett skjer mye i livet til en 12-åring, og følelser og tanker kan svinge. Vi vil ønske deg lykke til i en krevende prosess.

 


  1. Cohen-Kettenis PT, Delemarre-van Waal HA, Gooren LJG. The treatment of adolescent transsexuals: Changing insights. J Sex Med. 2008: Aug;5(8):189


  2.  


Vennlig hilsen GuttogJente.no