Gå til innhold
☰ Meny
Er det utseende som gir meg verdi?

Er det utseende som gir meg verdi?

Har du noen gang tenkt over disse spørsmålene: Hvem er jeg? Hva gjør meg verdifull?

Tiden vi lever i, har stort fokus på det ytre. Mediene er fylt av kjendiser med et «perfekt» utseende. På sosiale medier gjelder det å bli sett og få tilbakemeldinger. Mange føler seg mer verdifulle når de får høre at de er fine. Ikke rart, da, at mange strever med å få den «perfekte» kroppen. Men blir man noen gang pen nok?

Tekst i artikkelen er hentet fra et undervisningsopplegg utarbeidet av Damaris Skole Grs. 

Det er mye som vil påvirke hva vi tenker om oss selv. Men hva er egentlig sannheten om menneskets verdi?

En av Norges mest kjente blogger er Sophie Elise. Hun har også stort fokus på det ytre, på kropp og utseende. Vet dere hva hun gjorde på dagen da hun fylte 18 år? Hun tok silikon i en av kroppsdelene hun var misfornøyd med.

Familien Kardashian har revolusjonert kjendisverdenen. Ingen tjener mer penger på å ta bilder av seg selv. Kim Kardashian er dronningen av selfier. Da Council of Fashion Designers of America (CFDA) hadde sin årlige prisutdeling i 2018, delte for første gang juryen ut en influencerpris, som gikk til Kim Kardashian.  Juryen påpekte i sin begrunnelse at Kardashian West har mer enn 200 millioner følgere til sammen i sine kanaler, og i tillegg driver hun en rekke mote- og skjønnhetsmerker. 

Det er ikke bare ungdom eller kvinner som har fokus på utseendet. Lasse Løkken Matberg poster også kroppsfikserte bilder. Han har mange følgere på instagram.

Min  verdi – hva forteller Bibelen?

Det du ser i speilet, er et menneske skapt og ønsket av Gud, med en unik verdi. Vi er skapt i Guds bilde, som personer – som mann og kvinne, av en personlig Gud.  Mennesket er kronen på verket; det beste av alt Gud skapte. Fordi alle mennesker er skapt og ønsket av Gud, er alle mennesker like verdifulle. Hverken kjønn, alder, religion, hudfarge og utseende – eller hvilke prestasjoner, venner, eiendeler og opplevelser vi kan peke på, forandrer vår verdi i den ene eller andre retningen. Gud har gitt den samme verdien til alle.

Vi er verdifulle fordi vi er skapt og elsket av Gud. Mennesket er det vakreste som finnes. Selvsagt skal vi ta vare på kroppen vår, men ikke dyrke den.

Bibelen forteller at alle mennesker er skapt med egenverdi – ikke på grunn av noe man gjør – men på grunn av den man er.

Utseende og det man er flink til vil forandre seg i løpet av livet. Alderen preger kroppen, en forandring som er uunngåelig i det lange løp. I tillegg kan man bli utsatt for ulykker som gjør at man ikke kan fortsette å leve det samme livet som man gjør i dag. Vi trenger å støtte hverandre og bekrefte at vi som mennesker har verdi fordi vi er til – ikke på grunn av utseendet eller ting vi er flinke til. Sammen kan vi oppmuntre hverandre til å være ærlige om hvordan vi egentlig har det, og hjelpe hverandre.

1. Pet 3, 3-4 står det at fokuset ikke skal være på «ytre stas», men hjertet. Det betyr ikke at man ikke skal pynte seg, men at man ikke skal miste fokus og kun bli opptatt av utseendet.

«La ikke ytre stas, som frisyrer, gullkjeder og fine klær, være det som pryder dere, men hjertet, det skjulte mennesket med sin milde og rolige ånd, som er uforgjengelig og dyrebar for Gud!

Hva kjennetegner ungdom som er fornøyd med kroppen sin?

Forskning.no forteller: 

  1. For det første er de opptatt av hva kroppen deres kan gjøre, framfor hvordan den ser ut. De fleste i denne gruppen er opptatt av idrett og deltar i forskjellige aktiviteter. De er bevisst på at trening er sunt for kroppen, men de fleste sier at de først og fremst trener fordi de synes idrett er gøy, sier Holmqvist Gattario.
  1. Det  er lite snakk om kropp og utseende hjemme hos de tilfredse ungdommene. I den grad de snakker om slikt, er det ting som kan endres. For eksempel klær og frisyrer. Disse ungdommene hadde ofte fått hørt fra foreldrene sine at de ikke skulle bry seg så mye om utseendet, at det viktigste er hvordan de er som mennesker.
  1. En tredje ting de tilfredse ungdommene har til felles, er at de hadde et bevisst og kritisk forhold til medias kroppsideal.

Husk: Det er ikke det ytre som gir deg verdi, du kan heller ikke gjøre deg mer verdifull med å pynte deg og fikse på utseende. Din verdi er en gave, gitt av Gud!

Gud har skapt oss med hode, armer og bein! Vær glad i kroppen din og verdsett alt det gøye du kan bruke kroppen til!