Gå til innhold
☰ Meny

Å finne den rette

Sjekklister, analyser, berg-og-dalbane-følelser og utspekulerte strategier er vanlig når man leter etter den rette. Kanskje kan Ingebjørgs 5 tips være nyttige?

Det varierer kanskje hvor tydelig det er og hvor seriøst man tar det – men de aller, aller fleste single ungdommer er på utkikk. På jakt. Etter en å være med, le med, kysse med og kanskje gifte seg med. Man har sjekklister, analyser, bergogdalbanefølelser og utspekulerte strategier i håp om å få kapra den beste og riktige kjæresten. Av og til funker det, ofte ikke. Så klaffer det kanskje når du minst hadde venta det – eller akkurat når du hadde venta det og jobba deg fram til at et vennskap eller bekjentskap ble noe mer. Kristne er også på jakt. De fleste av oss må gjennom de samme frustrasjonene og opp- og nedturene som alle andre, men vi har noen triks og rammer som gjør at saken blir litt annerledes likevel. Her kommer noen tips til deg som er på jakt. Noe av det gjelder alle, mens noe gjelder først og fremst oss som er kristne og forholder oss til Guds tanker om oss og hans plan for våre liv. Lykke til!

1. Det er egentlig ikke jakt

Når Bibelen skriver om kjærester og relasjoner er den ivrig på å nevne ting som ydmykhet, løfte andre opp, å ikke søke bekreftelse og status andre steder enn hos Gud, og den sier at vi skal «vinne vår ektemake i hellighet og ære». Det å finne en kjæreste er ikke noe du skal prestere, kjæresten din er ikke et trofe. Du skal ikke lure eller overbevise noen. Vær ydmyk, ryddig (ikke lek med følelser!), ekte og trygg i at du blir bekrefta av Gud – ikke av kjæresten eller sivilstatus.

2. Gi passe mye av deg selv

Den du forsøker å gjøre inntrykk på fortjener å se hvem du virkelig er, ikke bare en trygg, nøytral maske. Da får vedkommende muligheten til å bli glad i deg, ikke bare et uærlig ideal. Så våg å by på deg selv. Våg å vise svakhet, le kjempehøyt og kanskje til og med fise når dere er sammen. Samtidig er det lov og lurt å sette grenser for hvor mye du sier og gjør. Intimitet – både fysisk og emosjonelt – er ikke et verktøy for å vinne noen, det er noe man gir den man allerede har forpliktet seg til.

3. Vær den du vil ha

Vi blir lett selvsentrerte når vi leter etter en kjæreste. Vi leter etter noen som kan bekrefte, trøste og utfylle oss. Hva med å snu fokus fra hva du krever/trenger/ønsker til å tenke mest på hvordan du kan være god for den andre og hvordan dere kan skape noe bra sammen? Sorry, men du blir faktisk ikke automatisk trygg, ryddig og glad med en gang du blir sammen med noen. Ikke let etter noen som kan «fikse» deg, men forbered deg selv på å være en ressurs for den andre.

4. Ha de riktige punktene på sjekklista

Ikke avvis noen bare fordi de hadde mellomrom mellom tennene eller snakka feil dialekt. Ikke gå for noen som synger dritfint, men som ikke har de samme verdiene som deg. Vi har mange kriterier som vi ser for oss at en kjæreste skal oppfylle. Øv deg på å la de mindre viktige, overfladiske tingene ikke bety noe, men hold fast på det sentrale: finn gjerne noen som er kristen, som du snakker godt med, som er til å stole på og som du kan være deg selv med – også på en dårlig dag. Det er sånt som teller i lengden.

5. Husk at sivilstatus ikke definerer deg!

Fokuser på å bety noe for de du møter i dag, uansett om de er potensielle kjærester eller ikke, og bygg identiteten din på hva Gud sier om deg.

Publisert med tillatelse fra iTro.no