Gå til innhold
☰ Meny

Huskeliste for single

Her kommer ei lita huskeliste. Til de dagene du føler det lyser singel av hele deg, føler deg begrensa og mislykka. Ei huskeliste som minner deg om fakta, og at livet er større enn det å ha en å holde i hånda i nattverdkøen. Verd å lese for ikke-single også.

Det er ikke det at jeg alltid går rundt og tenker på det. Men det slår meg innimellom. I familieselskapene, på venninnekveldene med brudekjole- og bleieprat, når jeg aldri kan svare ordentlig på hva jeg tenker om framtida, når jeg sitter i sofaen og spiser is – alene. For min del toppa det seg nok den dagen jeg ble sittende og se for meg VG-reportasjen i 2074. Med bilde av rynkete meg i en blomstrete  silkebluse med remuladeflekk og brosje. Og overskrifta ”Ingebjørg (85), Norges eldste jomfru, forteller om ensomheten”. Slike dager blir det så tydelig og altoppslukende. Jeg er singel. Singelsingelsingel. Singel som grus.

Mange dager digger jeg det. Friheten. At jeg kan legge planer uten å sjekke med andre. Muligheten til å bruke 6 kvelder ei uke på menighet og ungdomsarbeid fordi jeg har tid og overskudd. Omsorgen jeg kan vise til menneskene rundt meg. Plassen Gud kan og må ha i livet mitt. De fleste dager går det helt fint. De fleste dager er det sånn passe.

Her kommer ei lita huskeliste. Til de dagene du føler det lyser singel av hele deg, føler deg begrensa og mislykka. Til de dagene du er høy på spontanitet og de uendelige mulighetene. Til de dagene du er redd. Til de dagene du møter med forventning. Ei huskeliste som minner deg om fakta, og at livet er større enn det å ha en å holde i hånda i nattverdkøen.

1. Gud er til å stole på

Det er så kristenpolitisk korrekt at det er til å vrenge seg av. Men det er sant. Og kanskje det viktigste i hele denne artikkelen. Når jeg tenker at jeg er avhengig av å ha en mann for å være trygg, da gjør jeg Gud liten. Tror jeg Gud ikke vet at jeg trenger nære relasjoner, bønnevenner, noen som holder meg ansvarlig, noen å gråte hos, noen å oppleve store ting med? Han vet, og han kan gi det. Direkte fra seg, eller gjennom venner, familie og menighet. Eller en kjæreste. ”La deg ikke bekymre for morgendagen” og ”Frykt ikke” gjelder meg også – ikke bare de gifte vennene mine. Gud vet hva som vil møte meg i dag, han vet hva (og hvem) som vil møte meg i framtida. Og fordi han er med vet jeg at det vil være trygt.

2. Du har et kall i dag

Livet til alle kristne handler om å elske Gud og elske mennesker, å bli bevart og å få så mange som mulig med seg til himmelen. Resten er (store) detaljer. Det er ikke lommer i likskjorta, du får ikke med deg gifteringen en gang.  (Matt 22:30) Jesus klarte å dø og stå opp igjen uten å være gift. (Han var Gud, da. La oss heller si Paulus. Han klarte seg bra som singel i tjeneste han også.) Akkurat i dag har jeg uendelige muligheter til å bruke meg, mine ressurser, mine nådegaver og mine relasjoner til å tjene og peke på ham. Faktisk: ikke bare muligheter, jeg er kalt til det. Jeg har ansvar for å bruke all den tida og friheten jeg har som singel rett. Ikke bare dyrke mine egne interesser og behov, men tjene Gud og mennesker.

3. Livet starter ikke ved alteret

Jeg har, og har hatt, så mange drømmer for framtida. Høytlesing for barna, misjonærliv i en landsby i Afrika, skiboks på biltaket, et gjestfritt hjem, familiekor, andaktsrutiner, ærlighet, åpenhet og tilgivelse. Og jeg tenker dette kan (vil) skje først når jeg har fått den perfekte mannen. Hollywood har lært meg at når man finner ”the One”, da faller alt på plass. Men dette stemmer ikke. Det kommer ikke av seg selv. Og det kan skje før. Jeg kan bruke tida mi nå på andaktsrutiner. Jeg kan reise til Afrika. Jeg kan være ærlig og gjestfri. Og han jeg eventuelt gifter meg med i framtida vil ha stor glede av alt jeg har gjort, øvd på og blitt.

4. Det er lov å ønske forandring

Det er det. Det å være ærlig med seg selv, Gud og andre og si at ”Ja, jeg skulle ønske jeg ikke var alene”, det er ok. Vi er skapt som relasjonsvesener. De fleste mennesker lever som par store deler av livet. Det er naturlig å ville få barn. Samfunnet er bygd opp rundt familier. Det er lov å ønske forandring. Det er ikke flaut. (1 Kor 7) Men en fin tommelfingerregel er å snakke mer med Gud om dette enn venn(inn)er. Hør på ei med erfaring: utallige skravle- og meldingsanalysekvelder gir ingen garanti for at noe faktisk kommer til å skje. Men ei bønn til han som har oversikt er aldri bortkasta.

5. Problemet er kanskje ikke egentlig det at du er singel

Det handler om at jeg er redd. For å bli ensom, for å sitte alene. Redd for å bli glemt. Og så er jeg flau. For jeg har liksom ikke klart det man skal klare. Folk ser på meg og sier ”Jeg begriper ikke hvorfor du er singel!” og tror de gir meg et trøstende kompliment. Takk for velviljen folkens, men det dere egentlig sier er at det pleier å være noe galt med folk som er single. Men slik er det faktisk ikke.

6. Du er likeverdig

Nei, det er ikke sivilstatus som avgjør hvor bra eller likendes jeg er. Jeg, du og alle er like elska og ønska i Gud sine øyne. De dagene jeg føler jeg mangler en kjæreste må jeg ikke klusse det til og tenke at det er meg det mangler noe. Jeg er ikke hun som ikke ble plukket ut i hovedsalget og nå er lagt i restekurven, med alt i størrelser og farger som ingen egentlig vil ha. Det er ikke freakete å være singel. Det er et aspekt ved livet mitt. Livet jeg lever som elsket, relevant og med rett til en stemme og en plass på linje med alle andre.

7. Alt dette er like viktig for ikke-single som single

Faktisk. Les gjennom lista en gang til. Tenk på hva det egentlig er som står der. Det er at det er Gud som skal sette standarden for livet ditt og for hva du skal tenke om deg selv. At han er å stole på, har kontroll, og er interessert i å bruke deg. At han er den som elsker først, mest og best uansett. (Ef 5:25. 1 Joh 4:19.) Det kan alle øve seg på å ta på alvor. Å ikke sette betingelser for hva som er godkjente gaver fra Gud. Å ikke stole mer på mennesker enn ham. Å ikke gi seg selv og andre merkelapper som bare begrenser.

Lykke til med det, da!

Artikkelen er publisert med tillatelse fra Fast Grunn