Gå til innhold
☰ Meny

Mine to siste uker som ugift

Nå, helt på slutten av min tid som en forlovet mann, vil jeg si et par ting jeg skulle ønske hadde blitt sagt til meg før jeg gikk inn i et forhold.

Når jeg ser tilbake er det et par ting jeg skulle ønske noen sa til meg før jeg gikk inn i et forhold.

Gjennom årene har jeg hørt mange gifte folk snakke om forhold. Enten det er på seminar på UL eller en tale på et ungdomsmøte. De sier ofte mye klokt, men problemet mitt er ofte at de er jo gift, de har allerede inngått en avtale for livet. Derfor vil jeg skrive denne nå, helt på slutten av min tid som en forlovet mann (gutt?). Jeg står mitt oppi det, men samtidig er jeg så nærme slutten at jeg kan stoppe opp, puste ut og se tilbake på de siste 3 årene og 8 månedene.

Når jeg ser tilbake er det et par ting jeg skulle ønske noen sa til meg før jeg gikk inn i et forhold. Så her kommer det jeg vil gi videre til dere, som jeg gjerne skulle vist selv:

For det første: Til tross for hva verden og media forteller oss i dag, er det fint mulig å vente med sex.
Vi ser det over alt. På tv, i reklamer og hører om det i vennegjengen. Sex er en stor del av vårt samfunn og som ungdommer i Norge anno 2014 hører vi om det konstant. Å være i et forhold og ikke ha sex er som å feire 17. mai uten is og pølse. Og når alle andre gjør det, og det er så mange prevensjonsmidler som gjør det trygt, hvorfor må da vi kristne absolutt vente? Det går jo fint for alle andre.

Selv har jeg sittet med disse tankene svirrende i hodet mange ganger, og det jeg alltid kommer frem til er følgende:

Gud har skapt oss og elsker oss. Det er han som har gitt oss budet at vi ikke skal bryte ekteskapet (2 Mosebok 20,14) og dermed at vi ikke skal ha sex med noen andre enn den vi er gift med. Jeg velger å legge mitt liv i Guds hånd og stole på Ham, selv om det er krevende og mot det samfunnet forteller oss. I tillegg har det vist seg for min del at det er fullt mulig å holde ut, selv om det er vanskelig.

Dette bringer meg over på det andre punktet mitt, nemlig at det å vente med sex er styrkende for forholdet. Jeg har mange venner som har sex utenfor ekteskapet og en gang jeg snakket med en kompis om nettopp dette sa han følgende:

«Jeg vet at det er galt i følge Bibelen, men vi begynte før vi var kristne og vi har ikke klart å slutte. På mange måter har det også brakt oss nærmere hverandre.»

Jeg er helt overbevist om at sex bringer to personer nærmere hverandre, men det er en nærhet som du kun skal dele med den du er gift med, og dermed bør det vente til dere er gift og er sikre på at dere holder i lag. I mellomtiden kan det å unngå å ha sex være like forenelig for et par.

Det er lite som er så god trening på å snakke sammen, forstå hverandre og lære å kommunisere som å unngå å ha sex. Sex er noe som er veldig fristende og begge kjenner på at de vil, men samtidig jobber paret sammen for at dette ikke skal skje. Bedre teambuilding over lengre tid skal du lete lenge etter! For Grete og meg har det så absolutt vært en stor hjelp og en god erfaring å ta med seg inn i ekteskapet.

Den tredje tingen jeg vil si til deg er sikkert noe du har hørt før, men kan ikke sies for ofte:

Ta Gud med i forholdet deres hver dag. Det å kunne be sammen, lese andakter/Bibel sammen og snakke om tro er noe som burde være grunnmuren i et hvert forhold. En slik grunnmur er den beste å bygge videre på. For vår del har det å ta Gud med bare blitt viktigere og viktigere etter hvert som tiden har gått. Og selv om vi er langt fra så flinke til det som vi burde, så opplever vi at forholdet blir bedre når vi husker på at Gud også er med.

Når alt dette er sagt vil jeg også legge til noe jeg lærte av et annet par:

Alle par gjør ting de angrer på og ingen par er perfekte. Alle par har sitt å slite med og alle par har sitt de er gode på. Og jeg kan love deg at mitt forhold er langt fra perfekt. Bare husk at uansett hva som blir gjort, så har Gud lovet at når dere angrer og ber om tilgivelse, så får dere det. Da er det bare å prøve på nytt og se om det går bedre neste gang.

«Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett.» (1. Johannes 1,9)

Det er ikke alltid lett å være et kristent kjærestepar i dag, og veien kan være både lang og krunglete. Men for min del, nå når jeg står og ser tilbake på alt jeg har vært gjennom for å nå frem til min bryllupsdag 12. juli kan jeg ikke annet enn å si at det har vært verdt det og takke Gud for at Han har gått med meg hvert skritt på veien, til og med når jeg har glemt Ham. Og jeg er sjeleglad for at Han skal bli med oss inn i ekteskapet også, for det er jo tross alt resten av livene våre det er snakk om.

Hvor enn du står i livet ditt, enten du er singel, kjæreste, forlovet eller gift: Lykke til! Og må Gud velsigne deg!

Publisert med tillatelse fra iTro