Gå til innhold
☰ Meny

Soul mates?

Uten konflikt vokser du ikke! Når man drømmer om en kjæreste, er det ofte de romantiske tankene som dominerer.

Vi tror at den fullkomne lykken ligger i å finne en ”soul mate”, i det å være ”perfekte for hverandre”. Beklager å måtte sprekke bobla di, men jeg må dessverre fortelle deg at ingen er perfekte, og dermed er det heller ingen som er perfekte for hverandre … heller ikke for deg. Men, den gode nyheten er at dette faktisk er veldig bra! For å unngå misforståelser, vil jeg slå fast at romantikk ER BRA! Levende lys, romantisk middag, måneskinnstur på stranda, blomster, poesi osv. Dette er ikke å kimse av, og vi gutter bør nok bli flinkere til å innse at jentene liker slikt. Men det er en del romantiske idéer som er helt på bærtur. (Og de er det ofte jentene som er verst på…) La oss se på et par romantiske eksempler, som mange drømmer om. Disse er ikke bare uoppnåelige, men ville også vært direkte skadelige for deg som person.    
"Kjæresten din liker alt ved deg, og du liker alt ved kjæresten din." Det er helt åpenbart at det ikke finnes mennesker som har nådd fullkommenhet, så ALT VED DEG ER IKKE BRA! Hvis du er sammen med en som har slike tanker om deg, unngår du kanskje konflikter og uoverenskomster, men du kommer til å fortsette i en virkelighetsfjern oppfatning av at du er perfekt, og det er ikke bra. Da utvikler du deg ikke som person. Du blir stolt og mister kontakten med hvem du virkelig er. Og hvis du innbiller deg at alt ved kjæresten din er bra, vil du nok før eller siden bli veldig skuffet når den blinde forelskelsen har roet seg et hakk og du oppdager at kjæresten ikke var helt perfekt likevel...  
"Dere er alltid enige om alt, og har aldri konflikter." “Jern kvesser jern, og det ene mennesket kvesser det andre.” (Ordsp 27,17) Vi modnes ved at tankene og meningene våre får bryne seg på andre menneskers meninger, og ved at vi er villige til å forandre oss når vi ser at vi tar feil. Det er egentlig egoisme og latskap som motiverer oss til å ønske at man alltid skal være enige. Det er fordi vi innerst inne bare har lyst til å gi billig kjærlighet. Vi vil bare elske når det er lett. Gud har skapt et mangfold av forskjellige personligheter og mennesketyper, og det er slik det skal være. Konflikt er en uunngåelig del av liv og kjærlighet, men det trenger ikke være negativt. Dersom du lærer å løse konflikter i kjærlighet til andre og deg selv, vil du utvikle deg til å bli en bedre deg og et bedre medmenneske. Det mest romantiske forhold som finnes, er når to ufullkomne mennesker elsker hverandre betingelsesløst. De er ikke blinde for hverandres svakheter, men de er ydmyke nok til å kunne hjelpe hverandre til å vokse som mennesker. Gjennom kompromisser og arbeid med sitt forhold til hverandre, utvikler de også sin evne til å relatere til og elske sine barn, resten av familien og andre mennesker rundt dem. Det er godt for oss å ha en person i livet vårt som både elsker oss og som utfordrer oss til å bli et bedre menneske. Med andre ord er et vellykket ekteskap mellom to mennesker som ikke er perfekte for hverandre, et redskap til å gjøre mennesker bedre. Her er et par andre romantiske bobler som jeg gjerne vil sprekke for deg:  
Den rette Tanken om å finne "den rette" er ganske utbredt i kristne kretser fordi mange tror at Gud har en spesiell person som er den eneste rette for deg. Det skyldes en kombinasjon av romantiske idéer og en forventning om at Gud skal legge ting i fanget på oss istedenfor at vi skal skape våre egne relasjoner. Jeg tror ikke Gud plukker ut ”den rette” for oss, men jeg er overbevist om at han vil hjelpe deg å gjøre et godt valg når du skal finne en ektefelle en dag, dersom du velger å ta ham med i det valget.   Bare her i Norge finnes det rundt 150 000 personer av hvert kjønn som er fra to år yngre til to år eldre enn deg. Hvis vi utvider aldersspennet litt og tar med jenter og gutter fra andre nærliggende land også, så har vi plutselig millioner av aktuelle som kan bli ”den rette”! Det er ikke bare én av dem som passer for deg, det er titusener!!! Det er fantastiske muligheter for å skape gode relasjoner.  
MÅ være med ham Det er som regel jenter som faller for denne tanken, men gutter er nok ikke immune de heller. Du tror du har funnet din ”soul mate” eller ”den rette”. Fordi du er så forelsket og opplever at den andre er så fantastisk, velger du ubevisst å overse alle ting som tilsier at dette er en dårlig idé. Ofte er det egen usikkerhet og utilfredshet som gjør deg sårbar for dette. Du opplever de positive hormonene som forelskelsen frigir, og kanskje er du for øyeblikket lykkeligere enn du har vært på lenge. Dermed tenker du at det bare er dette forholdet som kan gjøre deg så lykkelig, og du føler at du må holde fast ved det på tross av alle varsellampene som blinker. Det er her ordtaket ”kjærlighet gjør blind” kommer fra. Denne tanken fikk en skikkelig oppblomstring på i begynnelsen av 2000-tallet med Twilight-sagaen. Jeg tror mye av grunnen til at serien ble så populær er at den bygger på nettopp denne romantiske idéen. Bella kan ikke leve uten Edward og han kan ikke leve uten henne. De er villige til å gjøre de mest idiotiske ting for å være sammen eller å ta livet sitt om det ikke kan bli slik. Det er Romeo og Julie i ny versjon. Denne idéen er fullstendig livsfarlig! * Tenk på dette: Å gjøre det som gjør meg lykkelig her og nå, eller å gjøre det som er rett - hvilken av disse er det som til syvende og sist gjør meg lykkelig?  
Paradokset  Ironisk nok vil jeg påstå at jeg faktisk har en ”soul mate”, jeg er gift med ”den rette” og jeg bare må være med akkurat henne. Men det at det er slik i mitt liv, er ikke et resultat av skjebnen eller ting som har ramlet i fanget på meg. Det er et resultat av at kona mi og jeg har skapt en god relasjon sammen, på tross av at vi ser hverandres feil og mangler og ganske så ofte er uenige om ting. - Jeg har en soul mate fordi vi har lært å leve sammen i et nært og åpent forhold. Vi har utviklet våre personligheter og livssyn sammen. Vi lever for de samme verdiene. Vi har samme mål i livet osv. - Jeg er gift med den rette fordi i det øyeblikket jeg lovet å elske og ære henne inntil døden, ble hun den rette. Vi inngikk et ekteskap som der og da ble velsignet av Gud. Vi kan være sikre på at det er Guds vilje at vi skal være gift med hverandre fordi det som Gud har sammenføyd, det skal ikke et menneske skille (Mark 10,9). - Jeg
MÅ være med akkurat henne av samme grunn som over.   Så hvis du vil oppleve den romantiske magien som du ofte leser om eller ser på film, må du skape den selv sammen med den som du velger å dele livet ditt med. Det kommer ikke til å skje av seg selv, og jeg kan love deg at det er hardt arbeid. Men det er så verdt det!!!
Utdrag gjengitt med tillatelse fra boken "Venner for alltid" av Gunnleik Hofstad © Prokla-media forlag 2015.