Hva er mensen?
Mensen er en del av det å være kvinne, og man må ha fått mensen for å ha mulighet til å bli gravid. Selv om de ferreste tenker på å få barn når de får mensen første gang, så er mensen et signal fra kroppen om at du er i stand til det.
Cirka en gang i måneden får jenter en rød blodaktig væske som kommer ut av skjeden, og det er dette som vi kaller mensen.
Det er veldig forskjellig når jenter får mensen. Noen får mensen på slutten av barneskolen, andre på ungdomsskolen og noen får mensen etter at de er ferdig på ungdomsskolen.
Det er også forskjellig fra jente til jente hvor lenge mensen varer. For noen varer den i tre dager, mens for andre kan den vare i en uke. Noen kan kjenne store krampaktige smerter i underlivet, ha temperatursvingninger, ha ryggsmerter og få kviser når de har mensen, andre merker mindre.
Mensen er med andre ord noe som er forskjellig fra jente til jente, men likevel er det også masse som er likt. I kroppen skjer det nemlig en prosess som går om igjen og om igjen etter at man har fått mensen første gang.
Dette skjer i kroppen når man har fått mensen:
- I en av eggstokkene modnes det et egg. Dette skjer omtrent midt i menssyklusen din.
- Når egget er modnet får du eggløsning. Det vil si at egget løsner fra eggstokken.
- Så legger egget ut på en vandring gjennom eggstokken og ned i livmoren. Denne vandringen tar tre-fire dager.
- Hvis egget ikke blir befruktet av sperm, støter livmoren bort egget. Dette skjer rundt to uker etter eggløsningen.
- Mensen blir dannet når blodfylte slimhinner i livmoren «slipper taket». Slimhinnene forlater kroppen som en blødning. De tar også med seg egget og alt som livmoren støter bort.
Dette skjer altså om igjen og om igjen og kalles for menssyklus. Det vanlige er at det går 28 dager mellom hver første dag med mensen, men dette kan variere.
Hvis du har en smarttelefon eller et nettbrett kan du laste ned en app som gjør det enklere å holde styr på når du får mensen neste gang, man kan også lage sin egen kalender.
P.S. Det er vanlig at mensen kommer uregelmessig i begynnelsen, og det kan ta lang tid før den stabilisert seg. De første årene kan det derfor være vanskelig å være helt sikker på når neste mensen kommer.