Gå til innhold
☰ Meny

Hva skjer i kroppen til en kvinne når hun har sex?

Kvinnens og mannens kjønnsorganer er veldig forskjellige, men de har også mange likhetstrekk.

De første syv ukene av graviditeten er det ingen forskjell på gutte- og jentefosteret. Når det har gått syv uker begynner guttefosteret å produsere hormonet testosteron som gjør at kjønnsorganene utvikler seg til å bli mannlige.Uten testosteron utvikler de seg til å bli kvinnelige.

kvinne1

Kvinnens kjønnsorganer sett nedenfra.

Det som blir til pungen hos guttene blir de ytre kjønnsleppene hos jentene. De ytre kjønnsleppene har litt tykk hud og når jenter kommer i puberteten vokser det hår der på samme måte som det vokser hår på pungen hos gutter.

Den delen av kjønnsorganene som blir til penis hos gutter, utvikler seg til de indre kjønnsleppene, skjedeåpningen og klitoris hos jenter. På samme måte som hos gutter er disse områdene dekket av tynn hud uten noe særlig hårvekst. Denne huden er også veldig følsom.

De indre kjønnsleppene ligger rundt skjedeåpningen og møtes foran skjeden. Her er et en tynn streng av hud som kalles frenulum og som går opp til klitorishodet som ligger foran skjedeåpningen. Ved bevegelse av de indre kjønnsleppene blir også klitoris påvirket gjennom denne hudstrengen, akkurat som undersiden av penishodet blir påvirket når huden rundt penis beveges hos mannen.

Klitorishodet er dekket av en liten forhud på samme måte som mannens penishode. Forhuden beskytter det veldig følsomme klitorishodet men kan også trekkes tilbake slik at klitorishodet blir synlig. Klitorishodet er veldig følsomt for trykk, bevegelse og vibrasjoner. Nervene i klitoris fanger opp signaler både når klitorishodet berøres direkte og når det påvirkes av frenulum som overfører bevegelse fra kjønnsleppene og skjedeåpningen til klitoris.

Selve klitorishodet er bare noen millimeter stort. Men under huden er klitoris mye større og inneholder flere såkalte svamplegemer. På samme møte som penis blir stiv når svamplegemene i penis fylles med blod, vil svamplegemene i klitoris og rundt skjedeåpningen utvide seg og bli stive når kvinnen blir seksuelt stimulert. Dette kan skje ved berøring eller ved at hun får seksuelle følelser på andre måter, for eksempel gjennom noe hun ser eller tenker på.

Det at svamplegemene fyller seg med blod kalles for ereksjon. Både menn og kvinner får ereksjon når de blir seksuelt stimulert. Den store forskjellen ligger i at mannens svamplegemer ligger utenpå kroppen slik at det er veldig godt synlig når penis blir større og stivere. Hos kvinnen ligger svamplegemene i klitoris og rundet skjedeåpningen. Når kvinnen får ereksjon blir klitoris større og stivere samtidig som skjedeåpningen blir trangere og skjeden blir dypere.

På begge sider av skjedeåpningen finnes det små kjertler som lager en litt seig væske når kvinnen blir seksuelt stimulert. Sammen med væske som utskilles i selve skjeden gjør dette at penis kan gli lettere inn og ut av skjeden under samleiet.

Ved skjedeåpningen finnes den såkalte jomfruhinnen, også kalt skjedekransen. Dette er en tynn slimhinnefold som danner en krans et par centimeter innenfor skjedeåpningen. Denne kan få rifter når den utvides under første samleie slik at det blør litt. Det er bare snakk om små mengder blod og det gjør heller ikke veldig vondt. Men det er også helt normalt å ikke blø første gang man har samleie.  Åpningen kan også bli større av andre årsaker enn samleie og det er store variasjoner fra kvinne til kvinne. Man kan derfor ikke se på skjedekransen om en kvinne har hatt samleie eller ikke.

Skjeden er formet som et rør og består av en tynn muskelvegg som er dekket med en slimhinne på innsiden. Skjeden er myk og vanligvis klemt flat når det ikke er noe inne i den. Skjedeveggene er ikke så veldig følsomme for berøring. Kvinnen er mest følsom i den ytterste delen av skjeden, i kjønnsleppene og klitoris. Under samleiet kan også klitoris bli stimulert ved at kjønnsleppene beveges og påvirker klitoris.

Kvinnens kjønnsorgan sett fra siden.

Når kvinnens kjønnsorganer blir stimulert under samleiet kan de seksuelle følelsene til slutt bli så sterke at hun får orgasme. Mange menn kan få orgasme etter bare noen få minutters stimulering, men for de fleste kvinner tar dette mye lengre tid. Det er helt vanlig at kvinner trenger 20-30 minutters seksuell stimulering for å få orgasme. Og de fleste kvinner får ikke orgasme bare ved at penis går inn og ut av skjeden. Det er vanlig at kvinner også trenger direkte stimulering av klitoris for å få orgasme.

Mange kvinner har et område langs den fremre veggen av skjeden som kan gi sterke seksuelle følelser og noen ganger orgasme når det stimuleres. Dette området ligger vanligvis 3-4 cm innenfor skjedeåpningen og kalles for G-punktet. Noen kvinner forteller at orgasmen kan oppleves spesielt sterk når G-punktet blir stimulert på en bestemt måte.

 

kvinne3
Kvinnens kjønnsorgan sett forfra.

Dypest inne i skjeden finnes livmorhalsen som er inngangen til livmoren. Etter at mannen har hatt utløsning kan sædcellene svømme opp gjennom livmorhalsen og inn i livmoren. Livmoren har en tykk muskelvegg med slimhinne på innsiden. Hvis en av sædcellene møter en eggcelle smelter disse sammen slik at et nytt menneskeliv begynner. Eggcellen som nå er befruktet fester seg til veggen i livmoren og begynner å vokse.

Veggen i livmoren består hovedsakelig av muskulatur. Under kvinnens orgasme trekker livmoren seg sammen med rytmiske sammentrekninger, samtidig som musklene rundt skjeden trekker seg sammen. Den såkalte PC-muskelen (fra latin pubococcygeus) går fra fremre kant av bekkenet foran skjeden og bak til halebeinet. Den går rundt både urinrøret, skjeden og endetarmen. Det er denne muskelen man bruker for å stoppe strålen mens man tisser. Ved å stramme denne muskelen under samleiet kan kvinnen klemme sammen skjeden rundt penis. Under orgasmen trekker PC-muskelen seg sammen av seg selv med flere sammentrekninger etter hverandre.

Når en kvinne føder et barn blir skjeden og PC-muskelen kraftig utvidet. Muskulaturen kan være litt slapp etter fødselen og mange kvinner har nytte av å gjøre knipeøvelser for at muskulaturen skal fungere godt igjen. Det er ganske vanlig at jenter og kvinner lekker noen dråper urin når de for eksempel hoster hardt eller hopper på trampoline og det er ikke farlig. Men etter en fødsel kan PC-muskelen være så strukket at det blir mer lekkasje. Da kan det hjelpe å gjøre knipeøvelser. God funksjon i PC-muskelen er også en fordel for at kvinnen skal oppleve samleiet så godt som mulig. Alle kan ha nytte av å gjøre slike øvelser, også uten å ha født barn.

Kvinnens seksuelle reaksjoner

Forskerne Masters & Johnson forsket på hva som skjer i manns- og kvinnekroppen under seksuell aktivitet. De beskriver fire faser av seksuelle reaksjoner som er de samme for både menn og kvinner: Opphisselse, platå, orgasme og oppløsning.


1. Opphisselse

Den første reaksjonen som skjer i kvinnens kropp er at det utskilles væske i skjeden og rundt skjedeåpningen. Dette kan skje så raskt som 10 til 30 sekunder etter at den seksuelle stimuleringen har begynt. Seksuelle tanker og synsinntrykk kan noen ganger være nok til å starte dette. Væsken kommer av økt blodsirkulasjon i skjedeveggen og fra kjertlene på hver side av skjedeåpningen. Noen kvinner får raskt mye væske i skjeden slik at penis kan gli lett inn og ut under samleiet. Andre trenger mye lengre tid og mange har nytte av å bruke et glidemiddel som fås kjøpt på apoteket.

kvinne4
Opphisselse: Svamplegemene i klitoris og rundt skjedeåpningen fylles med blod, livmoren beveger seg oppover samtidig som det produseres væske i skjeden og rundt skjedeåpningen.

Under opphisselsesfasen blir skjeden 2-3 cm dypere og opptil 3-4 cm videre. De ytre kjønnsleppene kan også bli flatere og bevege seg bort fra skjedeåpningen. På grunn av økt blodsirkulasjon kan slimhinnene i skjeden få mørkere rød eller fiolett farge. Skjedeveggene blir også glattere når skjeden utvider seg. Livmoren reiser seg opp samtidig som skjeden blir større.

kvinne5
Skjeden blir større når kvinnen er seksuelt stimulert.

Hjertet banker raskere og mange kvinner får rødere farge på magen som kan spre seg til brystene og halsen. Flere muskler i kroppen strammer seg og mange kvinner kan få rykninger i kroppen når spenningen stiger. Brystvortene blir stivere brystene kan bli litt større.


2 Platå

I platåfasen skjer det enda flere forandringer i skjeden. I tillegg til at skjeden blir større blir svamplegemene på hver side av skjedeåpningen fylt med blod slik at skjedeåpningen blir trangere. De indre kjønnsleppene blir også større. Utskillelsen av væske i skjeden er ofte mindre i denne fasen, så hvis samleiet varer lenge kan det være nyttig å bruke litt glidemiddel.

kvinne6
Platå: Skjedeinngangen blir trangere samtidig som skjeden blir større.

Hjertet banker enda fortere og noen får rød farge i huden over større deler av overkroppen. Det er ganske vanlig å få rykninger i ansiktet og magemusklene. Brystvortene strutter og brystene kan bli enda litt større.


3. Orgasme

Når de seksuelle følelsene er på sitt aller sterkeste kan kvinnen få orgasme. Når orgasmen kommer får hun sammentrekninger i livmoren og musklene rundt skjeden. Ofte begynner dette med en kraftig sammentrekning som varer noen sekunder. Så kan det gå over i flere korte sammentrekninger etter hverandre. Det er vanlig å ha fra tre til femten slike sammentrekninger der de første som regel er de sterkeste.

kvinne7
Orgasme: Musklene både rundt skjeden og endetarmsåpningen og i livmoren trekker seg sammen med flere sammentrekninger etter hverandre som varer litt mindre enn et sekund hver.

På samme måte som hos menn er hele kroppen med i orgasmen. Kvinnen kan få sterke nesten krampeliknende bevegelser i kroppen. Hvis hun ligger på ryggen vil hun kanskje presse hendene og føttene mot underlaget. Hjertet banker veldig fort samtidig som hun puster dypt og kraftig. Mange kvinner får sterkere rødfarge på kroppen under orgasmen.


4. Oppløsning

Når orgasmen er over går alle disse forandringene i kroppen gradvis tilbake. Først blir skjedeåpningen videre igjen, og skjeden blir gradvis mindre igjen. Den dype rødfargen på skjedens slimhinne går tilbake igjen i løpet av et kvarter. Når skjeden blir mindre blir veggene mindre glatte igjen. Hjertet banker langsommere igjen, pusten blir roligere og kvinnen slapper av.

kvinne8
Oppløsning: Etter orgasmen får klitoris, kjønnsleppene og skjeden vanlig størrelse og livmoren går tilbake igjen.


Forskjellige måter å reagere på

Det er vanlig at de seksuelle følelsene blir sterkere og sterkere helt til kvinnen får orgasme. I noen tilfeller kan kvinner får orgasme etter bare noen minutter, men det er vanlig at det tar 20-30 minutter før en kvinne får orgasme. Etter orgasmen blir avtar de seksuelle følelsene vanligvis raskt igjen. Hvis vi tenker oss at styrken på de seksuelle følelsene avtegnes på den blå kurven kan dette se slik ut:

kvinne 9Når de seksuelle følelsene er på sitt sterkeste får kvinnen orgasme, disse følelsene blir raskt svakere igjen etter orgasmen.

Men en del kvinner har vanskelig for å få orgasme. Den røde kurven illustrerer dette. De seksuelle følelsene blir gradvis sterkere i opphisselsesfasen. Kvinnen kommer opp på platåfasen, men selv om hun er lenge på dette nivået får hun ikke orgasme.

kvinne10Noen kvinner får sterke seksuelle følelser men ingen orgasme.

Noen ganger skyldes manglende orgasme at kvinnen er redd for å miste kontrollen over følelsene sine. Hun må også føle seg trygg og kunne slappe av for å ta imot når orgasmen nærmer seg. Manglende orgasme kan også skyldes at ektefellen ikke har lært ennå hva som føles best for henne. De fleste kvinner trenger ganske mye stimulering av klitoris i tillegg til selve bevegelsen av penis for å få orgasme. Hvis kvinnen ikke får orgasme vil de seksuelle følelsene og forandringene i kroppen gå langsommere tilbake enn etter en orgasme.


kvinne11
Noen kan få flere orgasmer etter hverandre hvis den seksuelle stimuleringen fortsetter.

Den grønne kurven illustrerer en kvinne som har økende seksuelle følelser gjennom opphisselsesfasen og som holder seg en god stund i platåfasen. Men til forskjell fra kvinnen i den røde kurven får hun etter en stund orgasme. Og etter en stund får hun en orgasme til. Menn kan vanligvis ikke få mer enn en orgasme. Men mange kvinner kan få både to og flere orgasmer etter hverandre hvis de har lyst til det og den seksuelle stimuleringen fortsetter.

Selv om det er fint med orgasme, kan kvinnen også ha stort utbytte av seksuallivet selv om hun ikke får orgasme hver gang. Dette er helt normalt for en kvinne som ikke har hatt sex tidligere å ikke få orgasme. Noen ganger kan det ta tid å bli godt kjent med kroppen og hvordan den reagerer. De fleste menn trenger tid for å lære å ikke få orgasme altfor raskt, mens mange kvinner trenger tid og erfaring sammen med ektefellen for å lære å få orgasme når de har sex. I et ekteskap har man hele livet foran seg og har god tid for å bli bedre kjent med hverandre og lære seg hva som er best for den andre.

Les også: Hva skjer i kroppen til en mann når han har sex?