Gå til innhold
☰ Meny

Hva skjer når gutter kommer i puberteten?

I løpet av noen få år utvikler kroppen seg fra barn til voksen,  det er dette som kalles puberteten.

Selv om det er forskjell på kjønnsorganene til gutter og jenter, er kroppene deres ganske like mens de er barn. Under puberteten blir gutter og jenter mer forskjellige. For gutter starter puberteten ofte i 11-13 års alderen, og den er som regel over når gutten er blitt 16-17 år gammel.

Puberteten begynner med at hjernen utskiller hormoner som får testiklene til å produsere det mannlige kjønnshormonet testosteron. Dette hormonet påvirker mange forskjellige deler av kroppen.

Det første som skjer i puberteten er at testiklene blir større. Etter hvert begynner også penis å bli større. Testiklene begynner også å produsere sædceller slik at samleie kan føre til graviditet. Gutter har ofte sin første sæduttømming i alderen 12-14 år, og det er normalt at dette skjer mens gutten sover om natten. Når gutter kommer i puberteten er det også vanlig at de får oftere ereksjon enn tidligere, altså at penis blir stiv. Det er helt normalt å få ereksjon flere ganger i løpet av natten og mange våkner med ereksjon om morgenen.

Før puberteten er det ganske vanlig at forhuden ikke kan trekkes tilbake forbi penishodet. Men i løpet av puberteten blir forhuden romsligere slik at den hos de aller fleste gutter kan trekkes tilbake uten ubehag når puberteten er over.

Samtidig med at penis begynner å vokse blir det også hårvekst på pungen og rundt penis. Det blir også hårvekst under armene. Etter hvert blir det også hårvekst på innsiden av lårene, rundt endetarmsåpningen og mange får hår på magen og brystet. Gutter får som regel skjeggvekst mot slutten av puberteten og skjeggveksten blir ofte kraftigere i flere år etter puberteten.

Under puberteten vokser kroppen raskere enn tidligere. Testosteron får også stemmebåndene og strupehodet til å vokse slik at stemmen blir dypere. Skjelettet blir kraftigere og skuldrene bredere. Testosteron får også musklene til å vokse. Etter puberteten har gutter gjennomsnittlig 50 % tyngre skjelett og 50 % mer muskelmasse enn jenter. Det er helt normalt å øke i vekt og spise mer mat når man kommer i puberteten.

Hormonforandringene gjør også at gutten svetter mer enn han gjorde tidligere, og svetten får mer ”voksen” lukt. Huden produserer mer fettstoffer som også kan føre til kviser. Noen opplever at humøret svinger mer enn tidligere, men dette går over etter hvert.

Les også: Hva skjer når jenter kommer i puberteten?