Gå til innhold
☰ Meny
Lengsel som singel

Lengsel som singel

Som singel vil man til tider lengte etter intimitet, men denne lengselen er ikke for alltid.

Fra samfunnet får jeg ofte inntrykk av at sex og romantikk er det store som gjør hverdagen spennende og er nødvendig for et lykkelig liv. Hvis man ikke har noe romantisk forhold eller sexliv er man egentlig gjerne både ensom og stakkarslig.


En fremmed tanke

Med et slikt utgangspunkt er det ikke rart at mange får bakoversveis i møte med kristent syn på sex, der ekteskap mellom en mann og en kvinne er de eneste rammene for å ha et sexliv.

Hva da med de som er homofile? Eller hva med de som aldri finner seg noen de vil gifte seg med?

Er det slik at Gud dømmer dem til et liv i ensomhet og kjedsomhet?

Nei.

Ikke meningen med livet

Fra et kristent perspektiv er ikke romantikk eller sex meningen med livet. Kristne forbilder som for eksempel Jesus og Paulus levde fullkomne og viktige liv uten romantiske forhold og sex.

Men ingen er ment til å leve i ensomhet, så det er vårt alles ansvar å inkludere alle til fellesskap uansett om man er singel, i forhold eller gift. Slik kan alle leve et fullkomment liv i fellesskap og mening uavhengig av sivilstatus.


Også utfordringer

Likevel kan det føles tøft å si nei til seksuell eller romantisk frihet, og det er viktig at vi ikke later som at det ikke er noen vanskeligheter knyttet til det.

Det er ikke sånn at når man ønsker å leve et liv etter Guds vilje, så blir det problemfritt og smertefritt.

Mange mennesker med homofile følelser som velger å leve som singel (og uten sex) strever med seksuelle fristelser. Det gjør også heterofile, enten de er single som lengter etter ekteskap eller gifte som strever med å være trofaste mot ektefellen sin.


Savnet etter nærhet

Eller man kan streve med savnet etter å ha noen nær.

Jeg har mange ganger hørt at man må la Jesus fylle det behovet for nærhet og anerkjennelse som vi så desperat søker fra andre. Til en viss grad tror jeg dette er rett.

Samtidig tror jeg det blir feil å love for mye… i dette livet.

Som singel vil man til tider kjenne på en lengsel etter nærkontakt og intimitet. Men i slike tider kan man som kristen vite at denne lengselen ikke er for alltid.

På sitt beste er ekteskap ment til å få oss til å lengte etter mer.


Ekteskapet som en filmtrailer

Ekteskapet brukes i Bibelen som et bilde på forholdet mellom Kristus og kirken. Og som kristne kan vi derfor vite at denne lengselen egentlig peker mot en dypere lengsel, som hverken ekteskap eller sex vil kunne tilfredsstille; en lengsel etter å forenes med Jesus.

Det er denne foreningen ekteskapet er ment å være et bilde på. På sitt beste er ekteskap ment til å få oss til å lengte etter mer.

Ekteskapet er en forsmak på en mye mer tilfredsstillende relasjon, på samme måte som er filmtrailer er forsmaken på den egentlige filmen. 

Dette fjerner ikke lengselen single kan kjenne på. Isteden gir det kristne budskapet lengselen mening.

Når man har sett filmen har man ikke gått glipp av noe ved å ha latt være å se traileren. På samme måte vil vi i den evige foreningen med Gud ikke ha gått glipp av noe ved ikke å ha hatt ekteskap i denne verden.

Å vite dette fjerner ikke lengselen single kan kjenne på. Isteden gir det kristne budskapet lengselen mening.


Lengsel med hensikt

Å være Jesus sin etterfølger innebærer noen ganger å handle på noe som ikke nødvendigvis føles lett, men som allikevel er rett fordi vi stoler på at han som har skapt oss vet det beste for oss.

Og i lydighet til ham kan vi leve i perioder av lengsel med en hensikt. For vi vet at en dag skal lengslene våre bli møtt av Han som har lagt dem i oss.

Denne teksten er publisert med tillatelse fra Itro.