Gå til innhold
☰ Meny

12 år og ikke pupper


Hei, jeg er en jente på 12 år. Jeg har ikke noe pupper men alle de andre i klassen min har det. En gang gikk en jente med baller i genseren sin og jeg så litt rart på henne fordi ballene var veldig store (stikkballer). En gutt gikk ved siden av henne og så på meg og ertet med fordi jeg ikke hadde pupper. Jeg ble litt lei meg og spurte mamma hvorfor jeg ikke har det. Da sa hun at hun hadde fått pupper når hun var 15 år. Men da ble jeg litt redd, er det ikke flaut på ungdommsskolen uten pupper. Må jeg bruke fake pupper? En gang skulle jeg kjøpe badeklær men alle badeklærene som var for min alder hadde slike «skydd» for puppene. Så jeg måtte kjøpe litt mindre badetøy. :( Er det noe galt med min kropp? MVH Jente 12 årHei Jente på 12!


Når du får pupper avhenger av når du kommer i puberteten. Dette varierer veldig fra person til person, for jenter starter puberteten ofte i 10-12 års alderen (men også seinere), og den er som regel over når jenta er blitt 15-17 år. Puppene pleier å vokse i rundt to år etter den første mensen din kommer, og for mange er de ikke ferdig utvokst før de er nærmere 18 år. Det høres derfor ut som kroppen din er helt normal. Det meste er normalt når det kommer til hvordan kroppen utvikler seg fordi vi er så veldig forskjellige. Å bruke fake pupper eller stresse inni seg fordi man ikke er helt lik de andre, er veldig slitsomt. Ser du nøye etter, vil du nok legge merke til at det de andre i klassen også er forskjellig fra hverandre. Det beste er derfor å akseptere den kroppen man har og la puppene komme når de kommer.

Det er ingen grunn til å være flau for puppestørrelsen hverken nå eller på ungdomsskolen. (Selv om det dessverre er veldig normalt å tenke at man ikke er like bra som andre). Det finnes masse badedrakter i din størrelse uten "puppeskydd", så vi anbefaler deg å gå på en annen butikk, eller kjøpe på internett.

Det kan også være bra å snakke med helsesykepleier på skolen hvis du lurer på noe noe mer om kroppen din. Det er også viktig at du forteller moren din eller noen andre voksne på skolen hvis du ofte opplever å få sårende kommentarer fra andre elever.

Her kan du lese mer om pupper og når det er normalt å få dem: En liten puppe-guide for jenter

Vi har også en artikkel om puberteten for jenter: Hva skjer når jenter kommer i puberteten?

Du er ikke alene om å bekymre deg for om du er normal og ha spørsmål om pupper, så du kan gjerne lese svarene på disse spørsmålene som jenter har sendt inn til oss tidligere:
12 år men har ikke pupper
Snart 14 og har ikke pupper
Har brystene mine stoppet å vokse?

Med vennlig hilsen GuttogJente.no