Gå til innhold
☰ Meny

Brunt i trusa, ikke mensen, ikke smerter, hva er det?


10 år gammel jente, brystvortene vokser og jeg har ikke fått mensen, men brunt i trusa, ikke smerter.
Hilsen ANONYMHei jente 10 år

Du er nok begynt på puberteten og det du opplever er helt normalt. Det er store forskjeller på når man kommer i puberteten og hvordan puberteten utvikler seg hos hver enkelt. Puberteten starter når produksjonen av kjønnshormoner starter, for jenter skjer det ca rundt 10-12 års alderen. Puberteten begynner i det små og det er store forskjeller i hvor fort den utvikler seg og hvordan forandringene skjer. Det første tegnet er ofte at brystene blir ømme og at brystvorten forandrer fasong og størrelse. Men det er stor forskjell fra jente til jente hvordan dette skjer og alt er like normalt.

Du kan lese mer om det i denne artikkelen: En liten puppe-guide for jenter

Det er vanlig å ha utflod en god stund før menstruasjonen kommer. Utflod er et slags slim fra kjertlene i skjeden og livmoren som er blankt, hvitaktig og uten lukt. Det brune i trusa di kan være tegn på at menstruasjonen snart er på vei. Men i starten er menstruasjonen veldig ustabil og det kan gå lenge til neste gang du opplever noe brunt i trusa eller til mensen kommer på ordentlig. Når mensen kommer på ordentlig, vil du se rødt friskt blod i trusa. Men i slutten og starten av mensperioden er mengden blod så liten at det blir brunt før det når ut til trusa.

Les: Brunt i trusa - kan det være mensen

Det er mye som skjer med kroppen når en kommer i puberteten, og det er vanlig å ha mange spørsmål om dette. Du får kanskje lære mer om dette på skolen snart, ellers så kan du oppsøke helsesykepleieren på skolen din og få snakke med en voksen om alt du lurer på.
Du kan også lese disse to artiklene:

Hva skjer når jenter kommer i puberteten?
Hva er mensen?

Vennlig hilsen GuttogJente.no