Gå til innhold
☰ Meny

Dårlig tid til å få barn om jeg venter med sex til ekteskapet?


Fruktbarhetstallene i Norge går ned, og folk oppfordres til å få barn tidligere. Når man ikke har hatt sex før man giftet seg (og kanskje heller ikke reist på ferie, bodd sammen osv) så vil man jo gjerne ha noen år sammen uten barn for å ta igjen det tapte, reise sammen og ha bli kjent med hverandre seksuelt. Kan ikke det føre til at par som gifter seg i starten av 30-årene utsetter å få barn til de er blitt for gamle?
Hilsen ei som føler ho har dårlig tid…Hei Du som føler du har dårlig tid!

Vi kan godt forstå dette dilemmaet. Det er mye man vil rekke og ikke alltid tiden strekker til.

Det er sant som du sier at man oppfordres til å få barn tidligere fordi fruktbarheten synker med årene. På den annen side er det ikke garantert å bli gravid om man prøver i 20-årene heller. Det er et dilemma og noe man dessverre ikke vet før man prøver. Men mange ganger har man ikke noe valg, og må vente (tålmodig) på «mannen i sitt liv».

Samtidig er det veldig mange år fra starten av 30-årene til midten av 40 årene, som er da mange damer kommer i overgangsalderen og dermed blir for gamle til å føde egne barn. På den tiden er det i mange tilfeller likevel mulig å rekke både å bli godt kjent og å få flere barn. Det er fint å ha noe tid sammen som par før man får barn, men hvor mye tid man ønsker og trenger, vil være en prioriteringssak for hvert enkelt par. Det som er vesentlig er at man som ektepar tar med risikoen for nedsatt fruktbarhet med i denne vurderingen. Både reising og å bli kjent seksuelt er noe som absolutt også er mulig selv om man har barn og derfor må ta andre hensyn enn når man bare er to.

Et annet aspekt når det kommer til opplevelsen av å ha dårlig tid, er at det er viktig å skille mellom de faktorene vi KAN gjøre noe med, og de faktorene vi ikke kan gjøre noe med. Nå vet vi jo ikke noe om din situasjon konkret, men dersom du ikke har funnet en å dele livet med, er det grenser for hvor mye du kan gjøre for å fremskynde prosessen. Dersom dette gjelder deg, vil vi bare oppmuntre deg til å nyte singellivet og nåtiden. Her er noen gode podkaster som kanskje kan være til oppmuntring:

Å leve singellivet

Et rikt liv som singel

Uansett hvor du er i livet, vil vi ønske deg alt godt for fremtiden og hvile og glede over nåtiden.

Håper noe av dette var til nytte.

 

Med vennlig hilsen Guttogjente.no