Gå til innhold
☰ Meny

Flaut å ikke ha hatt sex


Hei! Jeg er en 17-år gammel gutt som ennå ikke har mistet jomfrudommen. Jeg syns det er litt flaut. Jeg har heller ingen kjæreste. Er det ikke litt unormalt å ikke ha debutert nå, og hva kan jeg gjøre for å gjøre det? Jeg lurer også på hva som egentlig er moralsk og bibelsk riktig angående dette, ettersom jeg er kristen og derfor føler at jeg burde vente en stund med å debutere… Takk på forhånd.Hei gutt 17!

Så flott at du stiller oss spørsmål om dette! Du har ikke noen grunn til å være flau over å ikke ha debutert seksuelt, det er absolutt ikke noe unormalt ved det. Seksuell debut er gjerne vanskelig, og det er knyttet mye usikkerhet og mange forestillinger til det.

I Norge ligger gjennomsnittlig debutalderen for jenter på 16,7 år og for gutter er det 17,9 år. Undersøkelsen Ung i Oslo 2021, viser at det er ganske uvanlig å ha sex før man er 16 år og at omtrent halvparten venter til de er over 18 år. Av dem er det igjen mange som venter med sin seksuelle debut til de er gift, uansett om de blir 20 eller 30 før det skjer. Noen lever også livet sitt som singel og velger å ikke ha sex. Man trenger ikke ha sex for å ha et godt liv, for sex er egentlig limet som skal knytte to sammen for et helt liv i ekteskapet og er derfor ikke noe man begynner med bare for å ha det gjort.

Les: Debutalder

Uansett hva statistikken sier bør ikke det ha noe å si for din del, du bør selv bestemme når du vil ha din seksuelle debut og ikke la deg påvirke av hva andre gjør. Mange tenåringer kan gjerne oppleve at det er mye snakk om når man har sex for første gang, og det kan for noen oppleves som noe man skal skryte av. Det gjør igjen at de som ikke har debutert seksuelt kanskje opplever å skille seg ut på en negativ måte. Det kan både være flaut og kanskje til og med skamfullt. Det fører igjen til at endel snakker som om de har erfaring uten at det stemmer.

Les: Alene om å være jomfru

Når man har sex, bør man også være moden nok til å kunne takle alle konsekvensene som kan komme ut av det, som graviditet, kjønnssykdommer og følelsesmessig tilknytninger med påfølgende avvisning. Siden sex er veldig intimt og personlig, setter man seg i en sårbar situasjon når man har sex med noen uten å være gift.

Sex er noe som binder to mennesker sammen. Det kan du lese mer om i denne artikkelen: Hva skjer i det usynlige når to mennesker har sex? 

 Når man har samleie utløses både dopamin, oksytocin og vasopressin i kroppen, det er hormoner som forteller følelsene at man nå har begynt på en dyp relasjon med den personen man har sex med. Kroppen er med andre ord designet slik at sex skal være en del av en langvarig relasjon. Hvis den personen ikke er den man ender opp med å dele livet sammen med, har man likevel knyttet et bånd. Det kan derfor være lurt å tenke seg nøye om hvem man velger å ha sex med. 

Les: Sex, sex, sex

Vi i GuttogJente.no står for de bibelske rammene for sex, det kan du lese om her. Bibelen forteller at sex hører til i ekteskapet mellom en mann og en dame. Så selv om man har lyst på sex og sex oppleves godt, er den bibelske veiledningen klar på at man bare skal ha sex med ektefellen sin.

Vi vil derfor støtte deg i å vente med å debutere seksuelt. Om du velger å vente med sex, vil du sannsynligvis være glad for det senere i livet. Vi har forståelse for at du opplever dette vanskelig, men det kan være motiverende når en forstår at Gud har en god hensikt med å sette ekteskapet som en trygg og god ramme rundt seksuallivet vårt. Vi har mange artikler og svar på nettsiden som omhandler dette temaet, så vi vil anbefale deg å lese dem. De kan hjelpe deg til å reflektere rundt dine egne verdier og ønsker slik at du kan ta gode valg for deg selv.

Les gjerne:
Sett dine egne grenser 
10 gode grunner for å vente med sex
Sex før ekteskapet
Hva sier Bibelen om sex før ekteskapet? 
14 år og har lyst på sex

 

Med vennlig hilsen GuttogJente.no