Gå til innhold
☰ Meny

Type prevensjonsmiddel


Hei, jeg og forloveden skal gifte oss til sommeren, og har derfor tenkt og bedt over hvilket prevansjonsmiddel vi skal bruke. Det står mye her på denne nettsiden om p-piller, men ikke mye om p-stav, som vi har funnet ut vil være best for oss. Det er veldig viktig for oss at eggene ikke blir befruktet. Kildene vi leser på spriker litt, der hovedinntrykket er at p-stav hindrer eggløsning og dermed befruktning, men noen kilder skriver at en sekundær effekt er å hindre at befruktede egg kan feste seg i livmorhalsveggen. P-stav er jo det sikreste prevensjonsmiddelet, men hvor sikkert er det å unngå befruktning? Er p-stav noe som guttogjente kan gå god for?Hei og takk for spørsmålet!

Det er fint at dere har snakket sammen om prevensjon og har et bevisst forhold til dette før dere gifter dere. Det er også bra at dere har et så bevisst forhold til de etiske sidene ved ulike prevensjonsmidler, siden enkelte prevensjonsmidler hindrer graviditet uten at de nødvendigvis hindrer at egg blir befruktet. Dette siste gjelder først og fremst de fleste minipiller og spiral som ikke hindrer eggløsning, men som først og fremst fungerer ved å gjøre slimet i livmorhalsen mindre gjennomtrengelig for spermier i tillegg til at livmorslimhinnen ikke blir i stand til å ta imot et eventuelt befruktet egg. Hormonspiral er mer effektiv enn kobberspiral til å hindre spermiene i å komme gjennom livmorhalsen, men mengden hormoner som kommer over i blodbanen er for liten til å hindre eggløsning hos de aller fleste kvinner. Muligheten for at egg blir befruktet og deretter utstøtt er derfor til stede også ved bruk av hormonspiral, selv om dette skjer sjeldnere enn med kobberspiral. 

Som vi har skrevet om i artikkelen Hindrer p-piller befruktning er sannsynligheten for eggløsning og befruktning svært lav når man husker å ta p-pillene hver dag. Selv om det en sjelden gang kan forekomme en eggløsning, er sannsynligheten for befruktning av egget svært lav, siden slimproppen i livmorhalsen i tillegg er mer ugjennomtrengelig for spermier når kvinnen bruker p-piller. Det er først hvis begge disse to virkningsmekanismene svikter, at spermiene har muligheten til å møte et egg og bli befruktet, men ikke blir implantert i livmorslimhinnen. Så hvis man tar p-pillene regelmessig og unngår samleie eller bruker kondom etter å ha glemt en p-pille, er det svært usannsynlig at det skjer befruktning og utstøtning av et befruktet egg.  

P-stav fungerer på samme måte som p-piller, først og fremst ved at eggløsningen hindres. I tillegg gjøres slimproppen i livmorhalsen mindre gjennomtrengelig for spermier. P-staven legges inn under huden og kan ligge inne i tre år. Siden p-staven ligger inne hele tiden unngår man risikoen for å glemme prevensjon enkelte dager slik man kan gjøre med p-piller. 

P-staven som vanligvis brukes i Norge heter Nexplanon og inneholder hormonet etonogestrel (1). Forskning har vist at det ikke skjer noen eggløsninger de første to årene etter at p-staven er lagt inn. I løpet av det tredje året ble det påvist eggløsning hos 5% av kvinnene, altså hos 1 av 20 (2). På grunn av effekten på slimproppen i livmorhalsen er det derfor svært lav sannsynlighet for at det skal skje en befruktning også i det tredje og siste året man bruker p-staven. For å være helt sikker kan man velge å bytte ut p-staven etter to år, da kan man være trygg på at det ikke skjer en befruktning siden eggløsningen skal være fullstendig hemmet de to første årene.

Vennlig hilsen GuttogJente.no

Referanser:

Felleskatalogen https://www.felleskatalogen.no/medisin/nexplanon-organon-560036

Rocca ML, Palumbo AR, Visconti F, Di Carlo C. Safety and Benefits of Contraceptives Implants: A Systematic Review. Pharmaceuticals (Basel).          2021 Jun 8;14(6):548. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/34201123/