Gå til innhold
☰ Meny

AIDS

AIDS er en forkortelse for Acquired Immune Deficiency Syndrome, altså et syndrom man har fått som ødelegger immunforsvaret.

AIDS skyldes viruset HIV Human Immunodeficiency Virus, som skader kroppens motstandskraft mot sykdommer. Infeksjoner som ikke er farlige for andre kan være dødelige for personer med AIDS.

HIV kan føre til sykdommen AIDS og smitter ved seksuell kontakt, gjennom blodprodukter og fra mor til barn ved fødsel. I Norge overføres smitten først og fremst ved at sæd fra menn som er smittet kommer i kontakt med partnerens slimhinner. Risikoen er ekstra stor ved analsex siden slimhinnen i endetarmsåpningen er tynn og lett får rifter. Men man kan også bli smittet gjennom vanlig samleie. Kondom reduserer risikoen for å bli smittet ved seksuell kontakt, men det sikreste er å aldri ha sex med noen som kan være HIV-smittet.

HIV smitter ikke ved vanlig kroppskontakt, det er derfor ikke farlig å ta en HIV-smittet i hånden eller gi en klem. I dag finnes det behandling som gjør at risikoen for å utvikle AIDS er mye lavere enn tidligere og mange som er smittet vil trolig få en nesten normal levetid.