Gå til innhold
☰ Meny
kvinne3

Befruktning

Eggcellene modnes i eggstokkene inne i kvinnens mage. Ved eggløsning frigjøres eggcellen fra eggstokken og kommer ut i egglederen. Deretter begynner eggcellen å bevege seg ned gjennom egglederen mot livmoren.

Hvis det kommer sæd fra mannen opp i livmoren eller egglederen, kan en av sædcellene smelte sammen med eggcellen. Det er dette som kalles en befruktning. Da starter et nytt menneskeliv. Gener fra mannen og kvinnen blandes slik at det skapes et helt nytt menneske som har arvet egenskaper fra både far og mor. 

I det cellene har smeltet sammen, deler det befruktede egget seg i to nye identiske celler. Cellene fortsetter å dele seg omtrent en gang i døgnet. Først fire, så åtte, så 16 celler. Celledelingen skyter fart. Etter 21 dager begynner hjertet å slå. Etter fire uker pumper hjertet blod til lever og hovedpulsåre. 

Det lille spirende menneskelivet fester seg innvendig i livmoren og fosteret (som barnet kalles før det blir født) får næring gjennom blodet i navlestrengen og vokser helt til det er klart til å bli født etter 9 måneder.

Les mer på nettsidene til Menneskeverd