Gå til innhold
☰ Meny

Herpes

Herpes utvikles etter at man har blitt smittet med herpes simplex virus (forkortes ofte som HSV). Det finnes to typer herpes; HSV-1 og HSV-2. Begge typene kan gi utslag som munnherpes og som kjønnsherpes.

Herpes er svært vanlig og gir smertefulle blemmer og sår. Trolig smittes over 80 % av alle i Norge i løpet av livet med et av de to herpesvirusene. De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår. Noen får utbrudd én gang i livet, mens andre kan få utbrudd flere ganger.

Viruset kan smitte gjennom spytt, hud og slimhinner. Smittefaren er liten når man ikke har utbrudd av sår og blemmer, men man kan ha så små eller så milde utbrudd at man kan være smittsom uten å være klar over det.

Siden viruset kan smitte gjennom spytt, smittes de fleste med munnherpes allerede som barn når de deler mat og drikke med foreldrene eller med andre barn. Man får da HSV-1 eller HSV-2-smitte via spytt. Dersom man får utbrudd i munnen, gir dette typiske forkjølelsessår.

Viruset smitter ved kontakt med hud eller slimhinne, og kan dermed smitte ved samleie, munnsex eller analsex. Begge variantene av herpes, både HSV-1 og HSV-2 kan smitte til underlivet. Herpes i underlivet kalles kjønnsherpes eller genital herpes. Bruk av kondom reduserer smittefaren, men fjerner den ikke helt fordi man fortsatt kan bli smittet på områder som ikke dekkes av kondomet.