Gå til innhold
☰ Meny

Omskjæring

Omskjæring av gutter er vanlig i mange deler av verden. Jødiske og muslimske guttebarn blir omskåret av religiøse grunner. Ved omskjæring av gutter fjerner man hele eller deler av forhuden som dekker penishodet.

Omskjæring av jenter er noe helt annet og kalles ofte for kjønnslemlestelse. I mange afrikanske land er det tradisjon for å omskjære jentebarn, men dette er strengt forbudt i Norge. Det finnes flere ulike alvorlighetsgrader av slik omskjæring. Ved omskjæring av jenter fjernes vanligvis de indre kjønnsleppene og deler av de ytre kjønnsleppene. Det er også ganske vanlig å fjerne den synlige delen av klitoris. I noen tilfeller sys skjedeåpningen sammen slik at det bare blir et lite hull med diameter som en blyant slik at urin og menstruasjonsblod kan komme ut.

Omskjæring av jenter ødelegger deres muligheter til å ha et normalt seksualliv når de blir voksne og kan føre til komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel. Den som utfører eller medvirker til omskjæring av jenter i Norge straffes med fengsel i inntil 8 år.