Gå til innhold
☰ Meny

Pubertet

Puberteten er overgangen fra barn til voksen, det vil si at kroppen gjør seg i stand til å kuknne lage barn. Gutter og jenter kommer i puberteten til litt ulik tid, og det varierer også fra jente til jente og fra gutt til gutt når puberteten begynner og hvor lenge den varer. I denne perioden skjer det store forandringer både i kroppen og på det psykiske planet. Kroppen vokser mye og endrer seg fra å være barnekropp til å være voksenkropp i løpet av noen få år. Følelsene forandrer seg også mye samtidig med at kroppen modnes, og mange opplever at humøret kan gå mer opp og ned enn det har gjort tidligere.

For jenter starter puberteten ofte i 10-12 års alderen, og er som regel over når jenta er blitt 15-17 år gammel. Hos jentene modnes livmoren, egglederne og eggstokkene. Eggløsningen starter og jentene får menstruasjon omtrent en gang i måneden. Brystene utvikler seg og vokser, og jentene får hår rundt kjønnsorganene og under armene. Høydeveksten øker og bekkenbeinet blir bredere samtidig som jentene får mer underhudsfett, særlig ved hoftene og brystene.

For gutter starter puberteten ofte i 11-13 års alderen, og den er som regel over når gutten er blitt 16-17 år gammel. Guttene får større muskler og kraftigere skjelett samtidig som høydeveksten øker. Strupehodet vokser og guttene kommer i stemmeskiftet slik at stemmen blir dypere. De får hårvekst i ansiktet, under armene, på brystet og rundt kjønnsorganene. Både penis, pungen og blærehalskjertelen (prostata) blir større. Testiklene begynner å produsere hormonet testosteron og sædceller. Huden blir tykkere og fetere.