Gå til innhold
☰ Meny
Reisning

Reisning

Reisning betyr stiv penis og kalles også ereksjon. En stiv penis er i gjennomsnitt 13-15 cm lang målt fra rot til tupp. Noen er lengre, andre er kortere. Størrelsen på en slapp penis sier ikke noe om hvordan stor den er når den er stiv.

Penis er bygget opp av tre svamplegemer. Når penis er slapp, er disse myke. Når du får ereksjon fylles svamplegemene med blod. Samtidig stenges blodårene som fører blod ut av penis slik at blodet blir værende i penis. Dette fører til at penis blir stiv. Når penis blir stiv er det helt vanlig at den får en sving eller en bøy på seg. Hos noen peker den nedover, hos andre oppover eller til siden.

Reisning oppstår som regel i situasjoner der du er seksuelt opphisset. Når man er ung er det også vanlig å få reisning uten å ha noen seksuelle tanker eller følelser. Dette er helt normalt, og skyldes at kroppens hormoner er ekstra aktive i puberteten. Det er også vanlig at noen har ereksjon når de våkner om morgenen, særlig når man er ung. Dette kalles morgenereksjon, eller «morrabrød». Det betyr ikke at du nødvendigvis har lyst på sex eller har hatt en seksuell drøm.

Når mannen får ereksjon kan han lettere føre penis inn i skjeden under samleiet.

Når jenter blir seksuelt stimulert får de også en slags ereksjon. Da blir klitoris og svamplegemene rundt skjedeåpningen større.