Gå til innhold
☰ Meny

På stedet hvil?

Jeg vet ikke alltid hvorfor livet blir som det blir, men en ting vet jeg: Ingenting er bortkastet for Gud.

Av og til kan det virke som om livet er fullt av omveier og forsinkelser. Vi kan til og med møte på veisperringer som gjør at vi må legge om ruten fullstendig. Som når du ikke får drømmejobben, selv om du har fått profetiske ord om at du skal drive med [sett inn kall her].

Eller når du trodde du skulle være gift og ha barn før 28, men her sitter du – 30 år gammel og fortsatt i kollektiv.

Eller kanskje du trodde du hadde et misjonærkall og skulle få reise til andre verdensdeler, men du tusler fortsatt rundt i Norge.

Å BYGGE KARAKTER HANDLER OM Å TAKLE MOTGANG.

Det kan være lett å bli motløs, men jeg har et bedre alternativ: å løfte blikket. Derfor har jeg samlet tre gladnyheter rett fra Bibelen, som kan hjelpe deg med nettopp det.

(Til deg som leser dette, men som ikke er i en kjip sesong: disse gladnyhetene gjelder deg også!)

GLADNYHET NR. 1: DU KAN MODNES!

Gud er opptatt av å utvikle en dyp relasjon til oss, og en sterk karakter i oss. Jeg vil si at dette er viktigere for Gud enn akkurat hvordan livet vårt legger seg til rette praktisk. Det betyr at min målestokk for hvor vellykket livet mitt er ikke trenger å være hva jeg oppnår, og hvor raskt jeg gjør det, men hvorvidt jeg vokser og modnes i min relasjon til Gud og i min karakter.

Vi kan utvikle vårt forhold til Gud gjennom å for eksempel bruke tid i Hans ord, i bønn, med andre folk som deler var tro. Jesus snakker om å “bli i han” og hans kjærlighet (Joh 15,4-10), og den gode nyheten er at det er noe du kan gjøre uansett hvordan livet er. Den relasjonen man bygger med Gud når livet er fint og flott, hjelper oss også til å “bli i han” når vi møter motgang og skuffelser.

tre gladnyheter - sitatbilde

Karakter er ikke et ord den norske Bibelen bruker ofte, men den er likevel full av beskrivelser om hvordan det ser ut (du kan jo begynne med å se på Jesu liv for eksempel). Å bygge karakter handler i bunn og grunn om å takle motgang i livet med integritet. Om å gjøre det som er rett og viktig, selv om det er kjedelig. Om å være ærlig om egne svakheter, og rydde opp når vi roter det til.

INGEN SESONGER ER BORTKASTET FOR GUD.

Det betyr at en kjip sesong den perfekte tiden å øve seg på. Gratulerer! Eller som apostelen Jakob sier det:

Se det bare som en glede, søsken, når dere møter alle slags prøvelser. For dere vat at når troen blir prøvet, skaper det utholdenhet. (Jak 1,2-3).

GLADNYHET NR. 2: DU KAN BÆRE GOD FRUKT!

Et godt spørsmål å stille seg selv i en kjip sesong kan være: bærer jeg god frukt?

Hva er god frukt? Vi kan for for eksempel se på Åndens frukter: kjærlighet, glede, fred, langmodighet, mildhet, godhet, trofasthet, saktmodighet og selvkontroll (Gal 5, 22-23).

Igjen: min målestokk på hvorvidt livet mitt er vellykket trenger ikke være hva jeg oppnår eller får til, men hvorvidt jeg produserer god frukt til Guds ære, noe jeg kan gjøre i alle sesonger. Og heldigvis er det Åndens frukter, som betyr at dette ikke handler om at jeg skal bli perfekt, men at jeg lar Den hellige Ånd slippe til i livet mitt.

GLADNYHET NR. 3: DU KAN BLI MER LIK JESUS!

Hvis ikke de to forrige gladnyheten var nok for deg, vil jeg til slutt minne deg på at Gud vender alt til det gode for den som elsker han (Rom 8,28-29). Her er det ikke materielle goder eller suksess på jobben Paulus snakker om. At Gud vender alt til det gode betyr at han bruker alt (ALT!) som skjer i livet ditt til å gjøre deg mer lik Jesus, som er det ultimate målet for alle som vil følge han.

Det betyr at uansett hva vi står i og opplever, trenger det ikke være bortkastet. Selv om vi føler at vi står på stedet hvil, er ingen sesonger bortkastet for Gud.

Artikkelen er brukt med tillatelse fra Sennep.net