Gå til innhold
☰ Meny

Del 1: Ekteskap og sex: Hva sier Bibelen?

Noen tror at Bibelen er i mot sex. Der tar de feil. Fra første side i Bibelen er det klart at Gud er for kjærlighet og sex mellom mann og kvinne. Det er faktisk hans oppfinnelse!

La oss se på noen bibeltekster om Guds plan for kjærlighet og sex.
 

Skapelsesberetningen

Et godt sted å begynne er skapelsesberetningen i 1. Mosebok. «Gud skapte mennesket i sitt bilde ... til mann og kvinne skapte han dem» (1,27). Vi leser at Gud skapte mann og til et nært og intimt fellesskap. De skulle dele alt med hverandre, også hverandres kropp: «De to skal være ett» (2,24). Mann og kvinne gledet seg i hverandres nærhet, og de skammet seg ikke over at de var nakne. Gud så at det han hadde skapt, var godt. Etter hvert ble synden med sine negative konsekvenser en del av menneskelivet. Men det er viktig å være klar over at syndefallet ikke besto i noen seksuell synd, eller at Adam og Eva lå sammen.

Sex er noe godt skapt av Gud

At seksualiteten er noe godt som Gud har skapt, blir kanskje aller tydeligst i Salemos Høysang. Det er en samling kjærlighetsdikt som antakelig ble brukt ved bryllupsfeiringen i det gamle Israel. Denne boka sprudler av gleden over det vakre, både i naturen og ved menneskekroppen. Hvis du leser den, vil du se at Bibelen taler åpent om kjærligheten mellom mann og kvinne. Gud har altså latt en hel bok på åtte kapitler i Bibelen handle om mannens og kvinnens kjærlighet til hverandre: «Å, om han ville kysse meg med kyss av sin munn! Dine kjærtegn er bedre enn vin. ... La kjærligheten beruse dere! ... Jeg er syk av kjærlighet ... Hans munn er full av sødme, alt ved ham er tiltrekkende ... Hvor vakker og yndefull du er, min elskede, min lyst og glede!» (Høysangen 1,1; 5,1.8.16; 7,61).


Hva sa Jesus?

Bibelen taler positivt om seksuelt samliv som Guds vilje når en mann og en kvinne har lovet hverandre livslang troskap, og når de er villige til å ta ansvar for hverandre og for eventuelle barn. Sex er dessuten fellesskap mellom to som har bundet seg til hverandre for resten av livet. Seksuelt samliv mellom mann og kvinne hører derfor hjemme i ekteskapet. Det er Bibelens direkte og indirekte tale fra frøste til siste side. Frutktbarhet, sex, trygghet og livslangt felleskap hører sammen. Seksualiteten er altså noe naturlig og godt, skapt og velsignet av Gud. Gud ønsker vårt beste, derfor har han gitt oss retningslinjer og bud for dette viktige området av livet. Siden seksualiteten vår er så verdifull, og fordi den setter i gang sterke krefter, trenger vi Guds retningslinjer for ikke å skade oss selv eller andre.