Gå til innhold
☰ Meny

Det er verdt å vente med sex

Kall meg gjerne gammeldags, men da jeg giftet meg i juni var jeg jomfru. Og ja, det var verdt det.

Da jeg var tolv år visste jeg like mye om Jesus og Bibelen som en som bare går i kirken på julaften. Men som tenåring ble jeg invitert­ med i et kristent ungdomsarbeid som underviste Guds ord og lærte­ meg hvor høyt han elsker­ meg. Hadde ingen der fortalt meg at Gud anbefaler at jeg venter med sex til jeg er gift, hadde­ jeg aldri kommet på det selv.

Gud har skapt sex og han gir oss det i gave for å nyte det. Som en klok oppfinner har han også gitt oss en oppskrift på hvordan vi best kan bruke det. Det finnes en hel bok i Bibelen som er viet til kjærlighet og sex, men ikke på den måten­ vi gjerne­ blir eksponert for i media­. Salomos­ høysang beskriver lidenskapelig­ og spennende­ sex, men den er ikke delt på sosiale­ medier, den er eksklusiv­. «Min venn er min og jeg er hans.»

Den kulturen unge vokser opp med i dag sier det motsatte. «Har du lyst så har du lov, bare husk å bruke kondom», lærer de i seksualundervisningen på skolen. Men kondom beskytter ikke mot følelser, et knust hjerte eller et dårlig selvbilde. Vi blir fortalt at vi er fri til å velge, men ingen valg er fri for konsekvenser: «Jeg har lov til alt, men ikke alt tjener til det gode», skriver apostelen Paulus til kirken i Korint.

Trygge rammer skaper både spenning og frihet for deg og din partner. Når Gud har satt disse rammene er det kirkens oppgave å fortelle unge om konsekvensene dersom man bryter dem.

Tolv år senere er jeg selv leder i ungdomsmiljøet jeg vokste opp i. Der møter jeg stadig på unge som synes det er krevende å manøvrere seg i en jungel av tips og råd for et «bedre sexliv». Det kan virke som om sex er et krav for å inntre i «voksenlivet», og at det derfor forventes at du har sex innen en viss alder.

Det legger et press på de unge som kanskje ikke føler seg klare­, men som er redde for å være annerledes. Det er ikke lett å formidle et annet syn på sex når medier og porno hyler etter­ dem med misvisende informasjon og falske forventninger, men vi kan ikke la være å prøve.

Jeg vet at jeg i dag dessverre er unntaket, selv i kristne miljøer, men hvis ingen­ forteller at de faktisk klarte å vente med sex, hvordan skal unge i dag vite at det er mulig? Jesus var radikal, han brøt med kulturer og styresmakter og det gjorde at noen få mennesker begynte å følge ham. Det koster ingenting­ å følge strømmen, men det krever en del å stå opp mot den. Og jeg kan skrive under på at det ikke alltid var like lett å motstå fristelsen. Men hvem vet hvilke konsekvenser det kan få om flere følger etter?

Den gjennomsnittlige debut-
alderen har gått opp i Oslo. Ungdommer venter lenger før de har sex, og jeg tror og håper det er et tegn på at en motkultur er på fremmarsj. Det mangler ikke på gode grunner til å vente med sex, men for meg var det også avgjørende med åpne og ydmyke forbilder i ungdomsmiljøet som fortalte meg at det var verdt det.

Og til deg som hevder at «verdt å vente på» er et forbigått kapittel. Jeg er helt uenig. Det er kanskje naivt å tro at man i dag vil holde seg til én seksualpartner hele livet, fordi det er så fjernt fra virkeligheten. Men hvis vi slutter å oppfordre unge til å vente, hvordan skal de da få vite at det faktisk er et alternativ­? Jeg vil aldri akseptere dagens sex-kultur, og innrette meg etter den. Jesus gjorde ikke det, og kirken må ikke gjøre det heller – da har den kapitulert.

Skrevet av Jente 24 år