Gå til innhold
☰ Meny

Vond lukt


Hvordan kan jeg vite om jeg lukter vondtHei og takk for spørsmålet.

Svettelukt og andre kroppslukter er helt naturlig.  Svette er kroppens måte å regulere temperaturen på og lukten blir påvirket av hormoner, bakterier og maten vi spiser. Det er faktisk ikke alltid så lett å vite om en selv lukter vondt eller ikke, enten det er svettelukt, fotsvette, dårlig ånde eller andre kroppslukter. Mange ganger kan en selv kjenne at en lukter vondt eller at klærne lukter vondt, men ofte kjenner andre lukten bedre enn en selv gjør. Grunnen til at man ikke kjenner sin egen lukt så godt, er at man blir vant med egen kroppslukt. Fersk svette lukter ikke så mye, men når svetten har ligget lenge på kroppen blir lukten sterkere, men da har du gjerne blitt tilvendt lukten og reagerer ikke på den selv. Hvor mye vi svetter og hvor sterk svettelukten er, varierer fra person til person, men de fleste vil oppleve at kroppsluktene er spesielt sterke i puberteten. Noen er veldig plaget med kroppslukter selv om de dusjer hver dag og kan ha bruk for råd fra helsesøster eller lege.

Siden det kan være vanskelig å kjenne egen kroppslukt er det lurt å gjøre god hygiene til en vane. Det å vaske seg eller dusje regelmessig, om morgenen og spesielt etter trening er en god måte å holde dårlig lukt borte. Bruk såpe under armene og på beina og intimsåpe i underlivet. Bruk deodorant etter dusj eller vask. Vær oppmerksom på at dårlig lukt og svettelukt setter seg i klærne, (mer i treningstøy og syntetisk tøy enn i bomull), og det er derfor viktig å skifte til rent tøy når man har dusjet, både genser, t-skjorte, sokker og undertøy.

Siden det kan være vanskelig å ha kontroll på egen kroppslukt, er det lurt å alliere seg med foreldre, søsken eller en god venn som en kan spørre og få ærlig svar fra. Det er ikke kjekt at andre merker dårlig lukt uten at en vet om det selv. De som merker lukten kvier seg som regel for å gi beskjed, derfor er det lurt å ha noen trygge å kunne spørre. Gjør en gjensidig avtale med foreldre, søsken eller venn om å gi hverandre beskjed dersom en lukter dårlig.

Vi har også svart på et lignende spørsmål tidligere som du kan lese her:

Mye svette

Vennlig hilsen guttogjente.no