Gå til innhold
☰ Meny

Hvorfor bør man ikke ha sex før man er gift?

I hele den kristne historie har man sett ekteskapet som den grensen Gud har satt rundt menneskers seksualliv. Men det kan være vanskelig å motivere seg til å leve ut den verdien, om man ikke forstår hvorfor det er slik. Gud har alltid geniale grunner for de grensene han setter. Synd er ikke synd fordi Gud vil gjøre det vanskelig for oss, eller fordi han er en ordens-freak. Gud har definert rett og galt fordi han elsker oss og vil vårt beste. Det som kalles synd er nettopp det fordi det har negative konsekvenser for oss selv og andre mennesker.

Paulus sier at kroppen vår er et tempel for Den Hellige Ånd og at vi skal la kroppen vår være til ære for Gud (1 Kor 6,19-20). Man kan aldri gjøre sex til en ren fysisk ting, slik som mange tror i dag. Vi er hele mennesker som består av ånd, sjel og kropp. Et samleie er det ikke bare fysisk, men det er det mest intime fellesskapet to mennesker kan ha, hvor både ånd, sjel og kropp er involvert.

Samleie gjør de to til ett, man blir en del av hverandre. Og selv om kroppene lett kan skilles, går det ikke like lett å rive fra hverandre den sjelelige og emosjonelle enheten som dannes. Du gir bort noe av det mest intime du har, og du får det ikke med deg når du går.

Sex utenfor ekteskapet kan skade deg

Sex er designet for å deles av to mennesker som er overgitt til hverandre for resten av livet. En av sexens egenskaper er at den binder dem sterkere sammen. Sex er en del av limet i ekteskapet. Derfor vil det også gjøre ekstra vondt dersom et forhold som inkluderer sex tar slutt. Det er som om du limer sammen to ark og så river dem fra hverandre igjen. Det blir sårflater på begge arkene.

Det er tre ting jeg tenker på som kan ta stor skade dersom du har sex utenfor Guds grenser. Først og fremst kan sjelen din få følelsesmessige sår. I et seksuelt forhold åpner vi oss og gir oss til en annen person. Når det så blir slutt vil det naturligvis gjøre vondt. Riktignok kan man undertrykke disse følelsene, og etter flere brudd føler man kanskje ikke lenger at man tar så stor skade av det. Men dette skyldes som regel at man har blitt følelsesmessig kald. Det er som med samvittigheten. De fleste får veldig dårlig samvittighet hvis de stjeler noe for første gang. Men en hardbarka tyv føler ikke dårlig samvittighet lenger. Han har undertrykket samvittigheten så lenge at den vonde følelsen ikke slipper til. Det betyr vel ikke at det har blitt ok å stjele?

Det neste som kan ta skade er sinnet ditt, altså tankene dine. Det er fordi du vil sitte igjen med en kunnskap som ikke er bra for deg. For det første er det usunt i forhold til din fremtidige partner at også andre kjenner deg på det seksuelle området. Det andre er at du lett kan bli kjent med sex som noe fysisk og teknisk, men ikke som det intime og personlige som det skal være. Det kan rett og slett være med på å omdefinere hva sex egentlig er for deg, akkurat som det har gjort for veldig mange ungdommer rundt deg.

Og til sist er det viljen din som kan ta skade. Hver gang du gir etter for lysten til å ha sex med noen, vil viljestyrken din til å si nei en annen gang bli svekket. Viljestyrke er som et stålrør. Hver gang man bøyer det, blir det svekket. Bøyes det mange nok ganger frem og tilbake, vil det knekke. Husk at viljestyrken din ikke automatisk blir sterkere når du gifter deg. Ved å ha flere tidligere seksuelle erfaringer, er man altså i større fare for å gi etter for fristelser også etter at man har blitt gift. Dermed er vi over på neste punkt.

Verden snakker om seksuell erfaring, at det er viktig for å være ”god i senga”. Vel, det er fint å være god i senga, men du trenger ikke ha hastverk med å skaffe deg den kompetansen. Det gjør vel ingenting om man er litt klumsete på bryllupsnatta? Det må jo være en første gang for alle. Da er det vel bedre med en litt pinlig debut med en som nettopp har lovet å elske og ære deg for resten av ditt liv, enn med en tenåringskjæreste som bare er ute etter å få seg et nummer og skryte av det til vennene sine senere …

Jeg mener at du får bedre sex i ekteskapet om du ikke har erfaring fra før. Man har jo bryllupsreisen og hele resten av livet på å skaffe seg den erfaringen sammen! Man kan være åpne og trygge på hverandre og utforske seksuallivet sammen. Sex blir bare bedre og bedre jo mer man kjenner og stoler på hverandre. Et livslangt ekteskap er den beste rammen for å ha et heftig og godt sexliv.

Tidligere seksuelle erfaringer kan også gi usunne sammenligninger. Du har vel ikke lyst til å sammenligne din fremtidige ektefelles sengeprestasjoner med tidligere kjærester? Du vil vel heller ikke ha bilder av andre i hodet eller minner om andre sex-opplevelser mens du har sex med ektefellen din? Og du ønsker sikkert heller ikke at ektefellen din alltid skal lure på om ”eksen din var bedre i senga …”, eller at hun/han sammenligner deg med sine tidligere erfaringer?

Sex er designet for bare to! Dermed er sex best når det er så intimt at det bare er mellom dere to, og det aldri har vært noen flere involvert. Sex før ekteskapet ødelegger den intimiteten. Ultimat intimitet er å dele noe med bare én annen person.

Det er noe veldig spesielt ved det å være ”den eneste”, ikke bare den eneste akkurat nå, men den eneste noensinne!

Sex utenfor ekteskapet er uforpliktende

Sex er designet for to som er overgitt til hverandre for resten av sine liv. All sex utenfor ekteskapet er uforpliktende.

”Jamen, hva med seriøse par, som er forlovet og skal gifte seg snart likevel?”

Vel, hvis du ikke er gift er du ikke i et forpliktende forhold, for ekteskapet er forpliktelsen. Det spiller ingen rolle hvor høyt dere elsker hverandre, og hvor seriøse og trofaste dere er. Det at man ikke har gått til det skrittet å love å være sammen for resten av livet beviser at man ikke er forpliktet!

En forlovelse er bare en intensjonsavtale, og den kan brytes når som helst. Et ekteskap er en livslang pakt, som i Guds øyne er ubrytelig og bindende for livet.

Så kan man godt si at ”det handler ikke om et papirark”, eller ”vi har bestemt oss, så for Gud er vi allerede gift”… Vel, det er sant at det ikke handler om et papir – eller en vigselsattest som det faktisk heter – det handler om overgivelse. Men det at dere ikke har signert vigselsattesten beviser at dere ikke er helt klar for den overgivelsen! Dermed er dere heller ikke klar for å gi dere til hverandre seksuelt.

Gjengitt med tillatelse fra boken «Venner for alltid» av Gunnleik Hofstad © Prokla-media forlag 2015.