Gå til innhold
☰ Meny

De ulike mensbeskytterne

Tampong, truseinnlegg og bind i flere fasonger, størrelser og innpakning. Er du usikker på hvilken mensbeskyttelse du skal bruke? Her er litt om de forskjellige typene.

Truseinnlegg: Truseinnlegg er tynne vatterte innlegg som du klistrer fast inne i trusen. Disse finnes for både vanlige truser og stringtruser. Truseinnlegg kan du bruke som beskyttelse ved utflod (hvitaktig væske som kommer mellom mensperiodene) eller ved små blødninger.

Bind: Bind finnes i ulike fasonger og tykkelser, her må du prøve deg frem til du finner et merke og en fasong du liker. Bindene har en slags tape på baksiden som du klistrer til trusen din. En slags vatt i bindet absorberer mensblodet under menstruasjonen. Hvis du blør mye om natten finnes det egne bind for dette, de er ofte litt lengre og tykkere.

Tamponger: Tampong er kompakt pluggformet rull av bomull som du plasserer inn i skjeden ved menstruasjon. Denne finnes i ulike størrelse etter hvor mye du blør. Det er alltid lurt å begynne med den minste tampongen hvis du vil begynne å bruke denne mensbeskytteren. Dette fordi det tar litt tid for skjeden å vende seg til. I den ene enden av tampongen er en tråd, denne enden skal alltid være ytterst og brukes til å dra ut igjen tampongen etter bruk. Tamponger egner seg som beskyttelse også når du bader.

Ved bruk av tampong er det viktig å lese bruksanvisningen nøye.

Tampax: Tampax er egentlig et merke på en tampong som er vanlig i USA og andre land, men som også selges noen steder i Norge. Tampax fungerer på samme måte som vanlige tamponger ved at den plasseres i skjeden under menstruasjon. Forskjellen er at den har et innføringshylse som «skyter» tampongen inn i skjeden. 

Ved bruk av Tampax er det viktig å lese bruksanvisningen nøye.

LES OGSÅ: Hva er mensen?