Gå til innhold
☰ Meny

Dårlig selvtillit i forholdet


Jeg har en kjempebra kjæreste, men dårlig selvtillit og tørr ikke å ta forholdet videre. Hva kan jeg gjøre?Hei!

Så hyggelig at du har kjæreste og at det i tillegg er en kjempebra kjæreste! Det kan være vondt og vanskelig å ha dårlig selvtillit, det har vi stor forståelse for! Grunnlaget for god selvtillit legges i barndommen og bygger på erfaringer man har gjort seg opp igjennom livet. I tillegg til vår medfødte sårbarhet kan vi oppleve å ikke bli sett eller få bekreftelse på at man er god nok som man er, bli mobbet, ikke bli hørt av foreldre eller voksne, bli sviktet av venner og så videre. Disse erfaringene vil påvirke selvtilliten og selvfølelsen vår. Vår første anbefaling er derfor at du snakker med en helsesøster, en kristen leder eller en annen voksen person som du har tillit til. Det kan være veldig god hjelp i å snakke med noen eldre om hvordan man tenker om seg selv. Det kan være vanlig at man har noen «løgntanker» om seg selv, som gjør at man får dårlig selvtillit, selvbilde og selvfølelse. Da kan det være godt å få snakket med noen og avsløre løgntankene. I tillegg kan det være lurt at du snakker åpent med kjæresten din om selvbildet ditt.

Les: Selvbilde

Selvtillit handler om at man ikke har tillit til eller tro på hva man kan og hvem man er. Dårlig selvtillit henger også sammen med selvbilde og selvfølelse. Selvbilde handler om hvordan man ser seg på seg selv, hvilket bilde man har av seg selv. Eksempelvis kan man ha et bilde av at superhelter er sterke og alltid vinner. Når det gjelder det bildet man har av seg selv, så kan man se for seg mye negative ting. Selvfølelsen er følelsen man har til hvem man er.

Når du tenker på hvem du er eller på ting med personligheten din, hvilke følelser kommer da? Er det vonde og ubehagelige følelser, og kjenner du på usikkerhet i møte med andre?

Les: Dårlig selvtillit, hva kan jeg gjøre

Du forteller at du har kjempe dårlig selvtillit og at du ikke tør å gå videre. Den usikkerheten kan snakkes om, og det er ikke farlig å snakke om den heller. Det kan være vanskelig og ubehagelig, men vi vil oppmuntre deg til å snakke om det med en person du har tillit til. På sikt kan det da hende at du oppdager at du faktisk kan ha bedre eller får bedre selvtillit. For selv om grunnlaget for selvbildet legges i ung alder, vil du likevel kunne endre på det nå.

Det er viktig å ta ansvar for sitt eget selvbilde. For når man skal være i et kjæresteforhold, bør det være mellom to personer som står trygt på egne bein, slik at man ikke lener seg for mye på hverandre. Dersom man har dårlig selvbilde, vil man være avhengig av å hele tiden få anerkjennelser og oppmuntring av den andre for å føle seg bra nok, og man blir veldig sårbar om det uteblir. Selvbildet ditt blir ikke bedre av at kjæresten din hele tiden gir deg komplimenter, og det er altfor slitsomt for kjæresten din å måtte holde selvbildet ditt oppe. Selvbildet ditt må du selv jobbe med og det må jobbes med innenfra.

Begynn med å

1: bli bevisst dine gode egenskaper, ressurser og ferdigheter.

2: snakke positivt til deg selv, anerkjenn og motiver deg selv.

Det handler om å endre den indre dialogen din fra å være din egen nedlatende og strenge kritiker til å oppmuntre og akseptere deg selv. Slik kan du bygge opp en indre trygghet og bli mer komfortabel sammen med andre. Å få godt selvbilde blir altså en øvingssak som du selv må ta ansvar for, men som kan bli lettere om du får hjelp gjennom samtale med en trygg voksen.

Les også:

Ønsker å bli kvitt negative tanker

Hvordan vet to kjærester at de passer sammen

Vi vil også anbefale deg å se filmene om Alfred og skyggen: – en om følelser og en om selvkritikk.

 

Vennlig hilsen GuttogJente.no