Gå til innhold
☰ Meny

Sliter med å dele troen med hverandre


Vi er et kristent kjærestepar i slutten av 20 årene. Vi har vært sammen i snart 2 år og skal gifte oss i sommer. Vi har begge et godt liv med Gud, men sliter med å finne en god måte å dele dette med hverandre. Ingen av oss er vant eller særlig komfortable med å be høyt.
Vi snakker en del om tro, men dette oppleves også litt vanskelig fordi kjæresten min åpenbart har mer kjennskap og husker mer av bibeltekster enn meg. Derfor føler jeg det er en slags skjevhet og føler meg litt underlegen når vi snakker sammen om tro. Har dere noen tanker om hvordan vi kan løse dette og komme nærmere hverandre også i troslivet?Kjære Kjærestepar!

Å dele samme tro og verdier er en stor styrke for et par.

Hvordan man deler troen sin med hverandre er det derimot ingen fasit på. Bare fantasien setter grenser. 

Tro er kjennskap. En personlig relasjon til Gud som er like forskjellig fra person til person som andre relasjoner vi har. Som par kan det være fint å fortelle om hvordan denne relasjonen ser ut og erfares i hverdagen. Så blir dere både bedre kjent med hverandre og dere får kanskje også se nye sider av Gud. For Gud møter oss der den enkelte av oss er og derfor på forskjellige måter. Så behøver ikke målet være at dere skal lære det samme, men at dere kan ha glede av å høre om hverandres åpenbaringer, vandring med Gud, utfordringer o.l. 

Les: Ekte kjærlighet driver oss til handling

Tro er også kunnskap. Teologi, bibelkunnskap og hvordan dette er relevant i livet deres. Her opplever dere at en av dere kanskje kan litt mer enn den andre. Det kan forståelig nok føles litt dumt, men det er slik livet er. Som par, og mennesker generelt, kan man aldri være helt på samme kunnskapsnivå på alle områder. Den som har minst bibelkunnskap har mer kunnskap på andre områder. Så kan man heller glede seg over at man kan lære av hverandre. Det er også så uendelig mange ting å lære fra Bibelen at det ikke behøver være slik at den som kan minst ikke kan oppdage noe den andre ikke har sett enda. Og kanskje vil det være sesonger senere i livet hvor rollene er byttet om og den som kan minst nå, har "tatt igjen" den andre. Det er jo heldigvis ikke sånn at vår verdi som mennesker eller kristne avhenger av hvor mye man kan fra Bibelen.

Hvordan man bruker tid med Gud individuelt forandrer seg gjennom livet. På samme måte kan det variere gjennom livet deres sammen hvordan dere snakker om og utøver tro i forholdet deres. 

Uansett, her kommer noen konkrete ideer som kanskje kan inspirere dere når dere snakker om hvordan dere ønsker å dele troslivet med hverandre. Noe av dette har dere sikkert også prøvd: 

Høre på lovsangsmusikk og lovsynge eller bare lytte sammen.

Be høyt sammen: Dere skriver at dette er noe dere ikke er vant til. Dersom dere ønsker å gjøre det, kan dere bli enige om å øve. Øve ved å be høyt når dere er hver for dere så dere blir vant til å høre dere selv be, øve ved å be en setning hver, kanskje be sammen litt hver dag, øve ved å bevisstgjøre dere på at det ikke er en konkurranse om å be lengst eller finest, men et ønske om å dele hjertet med Gud og hverandre. Det blir naturlig etterhvert.

Kanskje kan det være en idé å være med i en bibelgruppe sammen siden dette gir en hjelpsom ramme for å både studere Bibelen og å be sammen, sammen med andre. Å være en del av et kristent fellesskap styrker dere både individuelt og som par.

Lese sammen fra bibelen regelmessig (daglig, en gang i uken, en gang i måneden), eller bare vise hverandre noe dere har lest som var vanskelig eller oppmuntrende og snakke om dette. Kanskje se/høre taler og bibelundervisning sammen og snakke videre om det aktuelle temaet.

Å studere bibelen og høre taler/undervisning om temaer som er relevante for dere begge, kan være ekstra meningsfullt og gjøre at praten går lettere og dere kan få felles trosstyrkende erfaringer. 

Vel, det er som nevnt bare fantasien som setter grenser når det kommer til hvor, når, hvordan og hvor ofte (regelmessig eller som man føler for) man som par kan dele troslivet sitt med hverandre.

Kanskje kan det også være til inspirasjon å høre hvordan andre kristne par dere kjenner deler troen med hverandre?

Les også: Gud i sentrum av forholdet

Gud velsigne dere i trosliv og samliv.
 

Med vennlig hilsen GuttogJente.no