Gå til innhold
☰ Meny

Uro etter å ha slått opp


Hei Jeg er en Gutt på 20 år. Jeg har lenge vært sammen med ei jente i over 2år. Vi hadde det utrolig fint sammen, jeg tror på mange måter at vi hadde et forhold mange kan misunne. Det var nesten litt for bra, vi var enig i alt, og hadde aldri en krangel. Problemet at jeg lenge har kjent på en uro inni meg. Lenge i forholdet har jeg vært overbeskyttende for henne, og alt for lenge. Dette gjorde meg utslitt, og jeg mistet litt av meg selv i forholdet. Etter hvert sa det stopp, og jeg har kjent på denne ufreden og uroligheten inni meg, hver gang hun ville ha en klem, klarte jeg liksom ikke helt å ha den avslappa holdningen til det. Det var noe inni meg som plaget meg. Jeg fant ut at dette kunne ikke jeg leve med resten av livet. Så jeg valgte å slå opp. noen dager etter på. Nå kjenner jeg meg dratt til begge sider, jeg merker det gjør så vondt, og det gjorde så vondt å såre henne sånn på den måten. Jeg følte at jeg ikke hadde nok grunn til å gjøre det slutt. Hun fortjente liksom en skikkelig god grunn og det har plaget meg lenge. "Jeg må jo ha en god grunn til å gjøre det slutt" som en anklage til meg selv. Spørsmålet mitt er: Var det rett avgjørelse? Er det nok grunnlag til å gjøre det slutt? Hva kan en slik ufred komme av, kan det være Gud som viser at det ikke er hans vilje? Det som smerta meg mest. Var at kjæresten spurte jo når eg fortalte det til henne "Hvorfor skulle Gud vist at det ikke var hans vilje, vi har jo aldri krangla eller såra hverandre før nå, så jeg skjønner jo ikke hvorfor han skulle lagt en ufred i hjertet ditt." Håper dere kan gi svarHei Gutt på 20!

Ja, dette skjønner vi godt er både vondt og vanskelig. Spørsmål om kjærlighet er så viktige at vi skjønner godt du håper på noen konkrete svar. Likevel er det beste vi kan gi deg tanker som kanskje heller bringer noen nye perspektiver. Vi tror også at du er den beste til å ta avgjørelser for deg selv og livet ditt. Ikke vi.

Du spør:
Var det rett avgjørelse? 
Vi tror ikke det vanligvis er slik at Gud har utvalgt en person som er "den rette" for oss. Det er mange vi kan leve et godt liv sammen med. Det vil uansett være ting man er ulike på eller uenige om som blir en del av "pakka" når man velger den andre. Derfor er det bare du som vet om det er bra for deg å være sammen med henne eller ikke. 

Les: På jakt etter den rette

Er det nok grunnlag til å gjøre det slutt?
Å være i et forhold med noen må være noe begge vil. Dersom den ene ikke ønsker det lenger, er det grunn god nok til å gjøre det slutt. Man er ikke nødt til å ha en voldsom forklaring før man slår opp. Å være sammen med en man ikke ønsker å være sammen med fordi man ikke har samvittighet til å såre den andre, eller fordi man føler at grunnen ikke er alvorlig nok, er verken et godt grunnlag for et forhold eller respektfullt overfor den andre. 

Les: Hvordan kan jeg vite om han er den rette

Hva kan en slik ufred komme av, kan det være Gud som viser at det ikke er hans vilje? 
Det er mange grunner til at man kan kjenne på uro. Derfor vil vi utfordre deg litt til å kjenne på hva denne uroen kan komme av. Litt enkelt kan man si at uroen kan komme fra Gud, fra noe som har med ekskjæresten din å gjøre, fra noe i deg selv, eller mest sannsynlig en kombinasjon av disse. Vi kan ikke svare for Gud, men erfaringsmessig er det lurt å først sjekke sitt eget hjerte for å ta ansvar for egne følelser og eventuelt eliminere det. 

Du skriver at dere har vært sammen i over to år uten å være uenige i noe. Det trenger ikke bare være positivt. For noen kan dette handle om at man ikke har så sterke meninger og derfor blir det mye "det er det samme for meg". Dersom det er tilfelle, vil det være lett å føle at man mister seg selv nettopp fordi man ikke våger å utvikle egne meninger. Til og med meninger om "ikke-viktige"-ting som for eksempel hva man skal spise når man er sammen, er med på å styrke tryggheten på hvem en er og å kunne stå for det man mener. Dette er spesielt viktig i tenårene og tidlig 20-årene. Andre ganger kan det handle om at man vet inni seg at man er uenig, men er redd for konflikt eller for hva den andre skal mene og derfor lar være å si det. Dette kan også være med på å skape en følelse av at man mister seg selv. Det er viktig å øve seg på å være uenig og kjenne at meningene man har er lov å ha, og at du er viktig nok til å ta plass som den du er og med det du mener. I et likeverdig, godt og trygt forhold, vil man tåle uenigheter og tørre å stå frem som den man egentlig er både i smått og stort. 

Les: Soul-mates

Du skriver også at du har vært overbeskyttende for henne altfor lenge. I å være overbeskyttende ligger det ofte en overdreven følelse av ansvar for den andre. Her er du veldig tydelig på at du faktisk føler at du har mistet litt av deg selv. Det er ikke så rart. Det er krevende å ha ansvar for et annet menneske, spesielt når det ikke er reelt. Du har faktisk ikke ansvar for henne uansett hvor sterkt du kanskje føler at du har det. Hun har ansvar for seg selv og sine valg og sine følelser og reaksjoner. Det er umulig for deg å beskytte henne fra livet eller kontrollere hennes valg og hvordan hun har det. Når man overbeskytter, har man en for sterk følelse av tilknytning som fort kan bli ambivalent. Man vil beskytte og samtidig blir det for tett. Dette kan være en mulig grunn til at du opplevde det for tett, både fysisk og emosjonelt, når hun ville ha en klem. Dersom man vil bli værende i slike forhold, er det viktig å snakke sammen om sunn grensesetting og gi hverandre rom til å være seg selv og ta egne valg.

Les: 8 tips til valg av kjæreste

Uavhengig av om du vil bli sammen med henne eller en annen senere i livet, vil vi anbefale deg å reflektere rundt alt dette. Ettersom du ble overbeskyttende mot henne, er det sannsynlig at du kan bli det overfor andre også. Var det ditt behov for å være den sterke som redder og beskytter, eller var hun en sårbar jente som ropte etter redning? Det er lett å komme inn i et samspill som egentlig ingen av dere ønsker.

Det å ta din egen uro og overbeskyttende trang på alvor, finne ut hva det handler om og jobbe med å sette gode grenser, vil kunne forebygge uro og usunn nærhet i fremtidige forhold. Da vil det også være lettere å kjenne igjen om det handler om dine egne tanker og følelser, eller om det kan være et hint fra Gud. Dersom du tror det er Gud, er det også viktig å huske at Han vil gi visdom til alle som ber til han ("Om noen blant dere mangler visdom, skal han be til Gud, som villig og uten å bebreide gir til alle, og han skal få." Jak 1,5). Gud kan gi visdom så vi forstår hvorfor vi kjenner uro. Uro er ikke farlig, men kan være et uttrykk for at man opplever at ting ikke er slik det burde være. 

Vi håper dette kan være til hjelp for prosessen videre.

Dersom du fortsatt opplever det vanskelig, anbefaler vi at du tar en prat med en kristen leder du har tillit til.

Les også:
Kjæresten er alt for snill
Skal, skal ikke? Og alle har en mening. 
På jakt etter den rette
Hvordan finne den rette
Forelsket i den rette
Om det å få seg kjæreste
Hvordan vet to kjærester at de passer sammen
60 ting å snakke med kjæresten sin om
Usikker på om hun er den rette

 

Vennlig hilsen GuttogJente.no