Gå til innhold
☰ Meny

Klamydia

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen, i 2019 ble det påvist 28466 nye tilfeller av klamydia i Norge. Sykdommen skyldes en bakterie som overføres ved seksuell kontakt. Ofte er det ingen symptomer på at man er smittet, men en del får smerter og svie når de tisser og utflod av væske fra penis eller skjeden. Ved munnsex kan klamydia også smitte til halsen.

Hvis man har mistanke om at man kan være smittet av klamydia, må man ta en urinprøve hos helsesøster eller lege. Hvis urinprøven påviser klamydia kan sykdommen behandles med tabletter (antibiotika) som skrives ut av lege. 

Hvis man ikke behandler klamydia kan kvinner få betennelse i egglederne slik at de blir sterile og ikke kan få barn. Menn kan få betennelse i bitestiklene som er også kan ødelegge evnen til å få barn. Klamydia er i dag en av de viktigste årsakene til barnløshet. Hos kvinner kan klamydia også øke risikoen for å få kreft i eggstokkene. Kondom gir en viss beskyttelse mot klamydia, men den sikreste måten å unngå klamydia på er å ikke ha sex med noen som kan være smittet.