Gå til innhold
☰ Meny

P-piller

P-piller er tabletter som hindrer at en kvinne blir gravid. P-piller inneholder to forskjellige kjønnshormoner (østrogen og gestagen). Hovedvirkningen av disse hormonene er at de hindrer at eggcellene i eggstokkene modnes. Dermed skjer det heller ikke noen eggløsning. Da blir ikke kvinnen gravid selv om det kommer sædceller opp i livmoren og egglederne.

I tillegg til at eggløsningen hindres, gjør p-pillene at slimet i livmorhalsen blir seigere slik at sædcellene har vanskeligere for å komme opp i livmoren.

Den tredje virkningsmekanismen til p-piller er at de også påvirker også slimhinnen i livmoren slik at hvis en eggcelle likevel er blitt befruktet, vil det være vanskeligere for det å feste seg til slimhinnen. Dette gjør at det er en liten usikkerhet i forhold til at p-pillen i sjeldne tilfeller kan forhindre et allerede befruktet egg i å feste seg. Noen velger derfor å ikke bruke p-piller som prevensjon

Hvis p-pillene tas regelmessig hver dag vil de hindre eggløsning slik at et ikke skjer en befruktning. Men hvis man glemmer en p-pille bør man bruke annen prevensjon i tillegg som for eksempel kondom. Da blir risikoen for å bli gravid blir mindre. Og hvis eggløsningen har skjedd vil kondom hindre at eggcellen blir befruktet og utstøtt etter befruktningen.